Historisk arkiv

Fisk og seismikk – Oljedirektoratets seismiske undersøkelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet mottok i dag rapporten ”Om konsekvenser av Oljedirektoratets seismikkinnsamlinger i Nordland VII og Troms II for fiskeriene i området – vurderinger og anbefalinger”.

Olje- og energidepartementet har mottatt rapporten ”Om konsekvenser av Oljedirektoratets seismikkinnsamlinger i Nordland VII og Troms II for fiskeriene i området – vurderinger og anbefalinger”. Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av representanter for Olje- og energidepartementet, Norges Fiskarlag, Norges Fylkesfiskarlag, Norges Kystfiskarlag, Fiskeri- og kystdepartementet, Oljedirektoratet og Fiskeridirektoratet.

Sommeren 2007 ble det reist spørsmål om hvilke konsekvenser Oljedirektoratets seismikkinnsamling i områdene Nordland VII og Troms II ville medføre for berørte fiskere i disse spesielt viktige områdene for fiskerivirksomheten. Høsten 2007 tok Olje- og energidepartementet derfor initiativ til å nedsette en arbeidsgruppe som skulle foreta en gjennomgang av dette spørsmålet.

Oljedirektoratets seismikkinsamling er et viktig ledd i kunnskapsoppbyggingen som vil være grunnlag for oppdatering av helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet i 2010. Departementet ser det som viktig at fiskere får dekket eventuelle økonomiske tap som følge av denne aktiviteten, og arbeidsgruppen har derfor gjennomført denne vurderingen av regelverket for erstatning.

Etter en grundig vurdering, også av mulige alternativer, anbefaler arbeidsgruppen å beholde den eksisterende erstatningsordningen. Gruppen foreslår samtidig en del forbedringer av ordningen, som er lite brukt og antagelig for dårlig kjent. Departementet vil følge opp arbeidsgruppens anbefalinger, som viderefører erfaringene med god sameksistens mellom fiskeri- og oljenæringen.