Historisk arkiv

Høye oljepriser bidrar til rekordhøye inntekter til staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Resultatet er en forventet økning i statens inntekter fra petroleumsnæringen på over 100 milliarder kroner i 2008.

- Reduksjonen i oljeproduksjon mer enn oppveies av de høye oljeprisene og økt gassproduksjon. Resultatet er en forventet økning i statens inntekter fra petroleumsnæringen på over 100 milliarder kroner i 2008. De stadig økende investeringene viser at aktiviteten på norsk sokkel fortsatt er høy, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 425 milliarder kroner i 2008. Av denne kontantstrømmen utgjør innbetalte skatter og avgifter 247 milliarder kroner, Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med 161 milliarder og utbytte fra StatoilHydro er på 17 milliarder kroner.

Årets netto kontantstrøm utgjør anslagsvis 36 prosent av statens samlede inntekter, og tilsvarer en økning på 109 milliarder, eller 35 prosent, fra 2007. Sammenlignet med Revidert nasjonalbudsjett 2008 (RNB 2008) er anslaget for netto kontantstrøm i 2008 økt med 69 milliarder kroner. Dette skyldes høyere oljeprisforutsetninger, som mer enn oppveier redusert anslag for produksjon. For 2009 ventes en netto kontantstrøm på 407 milliarder kroner.

Gjennomsnittlig oljepris per fat er i Nasjonalbudsjettet 2009 (NB 2009) anslått til 585 kroner i år og 500 kroner i 2009. Dette er en vesentlig oppjustering i forhold til RNB 2008. Oljeprisen har det siste året variert uvanlig mye, og usikkerheten knyttet til den videre prisutviklingen er stor. Redusert økonomisk vekst i verden og høye oljepriser har bidratt til å redusere veksten i oljeetterspørselen i år. På den annen side er det fortsatt lite ledig oljeproduksjonskapasitet og usikkerhet knyttet til leveransene av olje fra flere store produsentland. Produksjonsbegrensinger fra OPEC vil også påvirke prisutviklingen for råolje fremover.

Siden oljeaktivitetene i Norge startet har vi produsert en drøy tredel av våre forventede utvinnbare petroleumsressurser. Vi har produsert en vesentlig større andel av oljen enn av gassen. Om lag halvparten av de forventede oljeressursene er til nå produsert. De gjenværende ressursene er i all hovedsak knyttet til eksisterende felt, eller er ennå ikke påvist. Sterkt fokus på eksisterende felt og på ny leting er nødvendig for å sikre en langsiktig utvikling på norsk kontinentalsokkel.

Den samlede oljeproduksjonen (inkludert NGL* og kondensat) anslås til 2,4 millioner fat per dag i 2008. Dette er noe lavere enn produksjonen i 2007. Oljeproduksjonen forventes å ligge relativt stabil de nærmeste årene, for deretter å avta gradvis.

Gassproduksjonen på norsk sokkel er i stadig vekst. Gassalget i 2008 er anslått til 96 milliarder standard kubikkmeter (Sm3), om lag 7 prosent høyere enn i 2007. I 2009 er salget ventet å øke til om lag 106 milliarder Sm3. Veksten i gassalget forventes å fortsette også i de påfølgende årene.

I 2008 ventes petroleumsinvesteringene (inkludert letevirksomhet) å utgjøre 127 milliarder kroner. Dette tilsvarer en volumvekst på 11 prosent fra 2007. Investeringene anslås til 137 milliarder kroner i 2009, og de forventes å ligge på et høyt nivå også i de etterfølgende årene.

* NGL = Natural Gas Liquids = våtgass