Historisk arkiv

Nesten 4300 strømkunder i Rogaland vil få tilskudd til utjevning av nettleien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen foreslår at 60 millioner kroner bevilges til ordningen for utjevning av nettleie i 2009, en dobling av nivået fra 2008. Nesten 4300 strømkunder i Rogaland vil dermed få nyte godt av ordningen.

-Det er viktig for regjeringen å redusere de geografiske forskjellene i nettleien, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. – Nå dobles bevilgningen, og rundt 30 000 flere sluttbrukere i hele landet vil bli omfattet av ordningen i 2009. I tillegg øker støtten for kundene med den høyeste nettleien, sier statsråd Riis-Johansen.

Utjevningsordningen bidrar til en direkte reduksjon av nettleien for sluttbrukere i distribusjonsnettet i de områder av landet med høyest overføringskostnader. Ordningen administreres av NVE og finansieres over statsbudsjettet. Den har lave administrasjonskostnader, og nettselskapenes insentiver til å være effektive reduseres lite som følge av ordningen.

Foreløpige beregninger (basert på regnskapstall fra 2007) viser at en bevilgning på
60 millioner kroner i 2009 vil omfatte 26 nettselskap og drøyt 65 000 nettkunder. Til sammenlikning ville en videreføring av støttenivået fra 2008 medført at bare
14 nettselskaper og ca. 33 000 kunder ble omfattet av ordningen.

Reduksjonen i nettleien vil være fra 22 øre/kWh til 1 øre/kWh, med en gjennomsnittlig reduksjon på rundt 5 øre/kWh for de nettkundene som blir omfattet av ordningen.