Historisk arkiv

Økt verdiskaping på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Den høye oljeprisen bidrar til at statens netto kontantstrøm fra aktiviteten på kontinentalsokkelen når rekordhøyder. Inntektene utgjør 80 000 kroner per nordmann, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.


- Den høye oljeprisen bidrar til at statens netto kontantstrøm fra aktiviteten på kontinentalsokkelen når rekordhøyder. Inntektene utgjør 80 000 kroner per nordmann, sier olje- og energiminister Åslaug Haga. 

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 356 milliarder kroner i 2008. Av den netto kontantstrømmen utgjør innbetalte skatter og avgifter 216 milliarder kroner, inntekter fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med 123 milliarder og utbytte fra StatoilHydro er på 17 milliarder kroner.

Årets netto kontantstrøm utgjør anslagsvis 32 prosent av statens samlede inntekter, og tilsvarer en økning på 40 milliarder fra 2007. Sammenlignet med Nasjonalbudsjettet 2008 (NB 2008) er anslaget for netto kontantstrømmen i 2008 økt med 54 milliarder kroner. Dette skyldes høyere oljeprisforutsetninger, som mer enn oppveier redusert anslag for produksjon. 

Gjennomsnittlig oljepris per fat er i Revidert nasjonalbudsjett 2008 (RNB 2008) anslått til 500 kroner i år og 400 kroner i 2009. Dette er en vesentlig oppjustering i forhold til NB 2008. Det er betydelig usikkerhet knyttet til utviklingen i oljeprisen. Svekkelsen i amerikansk økonomi bidrar til å dempe veksten i etterspørselen etter olje. På den annen side er det lite ledig produksjonskapasitet og usikkerhet omkring leveransene av olje fra flere land. Økte plasseringer i olje- og råvaremarkedene fra investeringsfond påvirker også markedsprisen for olje. 

Siden oljeaktivitetene i Norge startet har vi produsert en drøy tredel av våre forventede utvinnbare petroleumsressurser. Vi har produsert en vesentlig større andel av oljen enn av gassen. Om lag halvparten av de forventede oljeressursene er til nå produsert. De gjenværende ressursene er i all hovedsak knyttet til eksisterende felt, eller er ennå ikke påvist. Sterkt fokus på eksisterende felt og på ny leting er nødvendig for å sikre en langsiktig utvikling på norsk kontinentalsokkel.

Den samlede oljeproduksjonen (inkludert NGL* og kondensat) anslås til 2,4 millioner fat per dag i 2008. Dette er noe lavere enn produksjonen i 2007. Oljeproduksjonen forventes å avta gradvis også i de kommende årene. Produksjonsforventningene for de nærmeste årene er nedjustert noe i forhold til NB 2008.

Gassproduksjonen på norsk sokkel er i stadig vekst. Gassalget i 2008 er anslått til om lag 100 milliarder standard kubikkmeter (Sm3), om lag 10 prosent høyere enn i 2007. I 2009 er salget ventet å øke til om lag 110 milliarder Sm3. Veksten i gassalget forventes å fortsette også i de påfølgende årene.

I 2008 ventes petroleumsinvesteringene (inkludert letevirksomhet) å utgjøre 125 milliarder kroner. Dette tilsvarer en volumvekst på 10 prosent fra 2007, og er en betydelig oppjustering av investeringsprognosen i forhold til NB 2008. Investeringene forventes å ligge på et høyt nivå også i de kommende årene.


* NGL = Natural Gas Liquids = våtgass