Historisk arkiv

Regjeringen gir klarsignal til seismikkinnsamling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har i dag besluttet at Oljedirektoratets seismikkinnsamling utenfor Lofoten og Vesterålen kan starte opp. Oppstarten ble utsatt for å avklare nye faglige spørsmål som er reist.

Regjeringen har i dag besluttet at Oljedirektoratets seismikkinnsamling utenfor Lofoten og Vesterålen kan starte opp. Oppstarten ble utsatt for å avklare nye faglige spørsmål som er reist.

Det foreligger nå avklaringer fra Havforskningsinstituttet (HI) og Statens Forurensingstilsyn (SFT).

Havforskningsinstituttet (HI) konkluderte i går med at fisken i området er ferdig med gytingen og at de planlagte seismiske undersøkelsene kan gjennomføres som planlagt. HI samlet i perioden 19. – 21. mai inn prøver for å få informasjon om fordeling av fisken, gyteforløpet og for å ta fiskeprøver for genetiske analyser.

Miljøverndepartementet ba nylig SFT om å gjøre en fornyet generell vurdering av om seismisk aktivitet på norsk sokkel krever tillatelse etter forurensningsloven. Det vises til brev fra SFT i dag, som sier at det ikke er tvil om at alle gitte tillatelser til seismisk aktivitet er lovlige. Dette gjelder også Oljedirektoratets program.

- Jeg mener regjeringens løsning på en god måte ivaretar både fiskeriene og det marine miljø. Vi har hatt en grundig forberedelse av saken og dialog med berørte parter over lang tid. Sammen med Fiskeri- og kystdepartementet la vi 15. mai frem en plan for å ytterligere styrke sameksistens mellom fisk og seismikk. Det ble tatt grep for å komme fiskeriene i møte. Samtidig må regjeringen følge opp Stortingets vedtak om å innhente seismikk, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

-Vi trenger mer forskning på seismikk på marine organismer, understreker Åslaug Haga. Vi vil prioritere ressurser til forskning på dette fremover. Det skal gjennomføres følgeforskning knyttet til Oljedirektoratets program også i 2009. Vi skal også gjennomgå regelverket for seismisk aktivitet i andre land for å se om det er noe å lære.

Dersom sommerens seismikkinnsamling går som planlagt, legges det opp til at det kun er behov for seks ukers innsamling neste år. Oljedirektoratets seismikkinnsamling avsluttes i midten av september. Fra 15. juni vil HI gjennomføre følgeforskning på 3D- seismikken knyttet til virkninger på fisk.

Fiskeri- og kystdepartementet og Olje- og energidepartementet la 15. mai frem en plan med en rekke konkrete tiltak for å tilrettelegge for bedre sameksistens i kystområdene utenfor Lofoten og Vesterålen i perioden Oljedirektoratet skal foreta sin seismikkinnsamling.