Historisk arkiv

Samler og styrker statlig bistand mot skredulykker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen er opptatt av å forberede seg på et endret klima og konsekvensene av dette. Det er forventet at klimaendringene vil medføre økt behov for forebygging mot ulike naturhendelser, som for eksempel skred.

Statlig bistand til forebygging av skredulykker har lenge vært uoversiktlig og oppstykket. Regjeringen er opptatt av at folk skal føle seg trygge der de bor og ferdes, og legger derfor opp til en samling og styrking av det statlige skredarbeidet.

-Regjeringen samler den statlige skredbistanden hos NVE, og øker midlene til forebygging av skredulykker med 34 prosent. Satsing på skredkartlegging, støtte til arealplanlegging og sikring mot skredulykker vil styrkes, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.  

Utfordringene ved skredfare kan være for store til at kommunene klarer å håndtere dem alene. Regjeringen ønsker derfor en mer helhetlig, effektiv og styrket bistand til skredforebygging. En samling av statens skredbistand i NVE vil forenkle og tydeliggjøre oppgaver og ansvar i staten. Samferdselssektorens ansvar for å sikre egne anlegg ligger fast.

I statsbudsjettet for 2009 foreslår regjeringen derfor en samlet og styrket bistand til NVE på til sammen om lag 108 millioner kroner til forebygging av skredulykker. Dette er en økning på 34 prosent i forhold til statlig skredbistand i 2008.

NVEs modell med helhetlig bistand til flom og vassdragsrelaterte skred vil nå utvides til også å gjelde andre typer skred. I 2009 vil regjeringen prioritere å bygge opp NVEs forvaltningsapparat for å kunne bistå kommunene, samt styrke statlig bistand til skredkartlegging, bygge opp bistand innen arealplanlegging og øke innsatsen innen sikring mot skred.


Regjeringen ønsker at arbeidet med skred skal integreres tett med NVEs øvrige virksomhet.  Når den statlige skredbistanden samles hos NVE, vil dette også innebære en styrking av NVEs regionkontorer. De vil være sentrale, spesielt i kontakten med kommunene.

NVEs fem regionkontorer* vil få en viktig rolle i statlig bistand til skredutsatte kommuner. Sentrale oppgaver for regionkontorene vil være å følge opp arealplanlegging samt å planlegge og gjennomføre fysiske sikringstiltak.

 

*Region Nord: Finnmark, Troms, halve Nordland (nord for Saltfjellet) og Svalbard
Region Midt: halve Nordland (Helgeland), Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, halve Møre og Romsdal (Nordmøre)
Region Vest: halve Møre og Romsdal (Sunnmøre og Romsdal) , Sogn og Fjordane, Hordaland
Region Sør: Rogaland, Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold
Region Øst: Akershus, Oppland, Hedmark, Østfold, Oslo