Historisk arkiv

Statsrådene Pedersen og Riis-Johansen møtte Norges Fiskarlag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i dag representanter fra Norges Fiskarlag. Tema for møtet var sameksistens mellom fisk og seismikk.

- Både fisk og olje er viktige eksportnæringer. De er også av stor betydning for sysselsetting og virksomhet langs vår lange kyst og bidrar til å skape store verdier fra våre havområder. Næringene må kunne leve side om side, men på en måte som sikrer at vi fortsatt skal kunne høste av havets levende ressurser når oljen en gang måtte ta slutt.  Både seismikk og fiskeri er legitime og lovlige aktiviteter. Dialog for å finne løsninger som tar hensyn til begge næringer i størst mulig grad er en forutsetning for sameksistens. Dagens møte med Norges Fiskarlag var derfor viktig, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

- Det har vært en del støy i forbindelse med årets seismikkinnsamling. Vi prioriterer høyt å få ryddet opp i dette i god tid før neste sommer. Vi vil gjøre vårt for å sikre en best mulig prosess, både for fiskerne og for OD, som følger opp stortingsvedtaket om innsamling av seismiske data. Det vil blant annet bli avholdt et møte mellom de to departementene og direktoratene før jul. Det vil også bli avholdt nye møter med Fiskarlaget på nyåret, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Seismikkinnsamling i områdene Nordland VII og Troms II ble vedtatt av Stortinget i 2006. For å følge opp vedtaket vil det bli samlet inn seismikk i en seksukers periode neste sommer. Oljedirektoratet legger opp til en prosess både i forhold til fiskerimyndighetene og fiskerne for å sikre en god planlegging av deres seismikkinnsamling til neste år.

Oljedirektoratet og Fiskeridirektoratet la 1. april i år frem en rapport med forslag for å bedre sameksistensen mellom fiskeriene og seismisk aktivitet. Oppfølgingen av disse tiltakene er i gang. Endringer i Oljedirektoratets ressursforskrift er nå på høring, og planlegges iverksatt fra årsskiftet.

Når det gjelder forandringer som krever endringer av petroleumsloven og petroleumsforskriften, har OD utarbeidet forslag til endringer som er oversendt OED for vurdering. Eventuell iverksettelse av de foreslåtte endringene vil skje i løpet av 2009.