Historisk arkiv

Elkem får 35 millioner til energieffektiviseringsprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Elkem AS får 34,8 millioner kroner i investeringsstøtte til å bygge et pilotanlegg for demonstrasjon av en ny og mer energieffektiv prosess for produksjon av aluminium.

Elkem AS får 34,8 millioner kroner i investeringsstøtte til å bygge et pilotanlegg for demonstrasjon av en ny og mer energieffektiv prosess for produksjon av aluminium. Den nye teknologien kan bidra til over 40 prosent energireduksjon, eliminasjon av CO2 utslipp, samt lavere drifts- og investeringskostnader sammenlignet med dagens teknologi.

-Denne nye teknologien for aluminiumsproduksjon kan bli den neste banebrytende innovasjonen i norsk aluminiumsindustri. Aluminiumsindustrien står for omlag 1/5 av Norges stasjonære energibruk. På sikt representerer teknologien store muligheter for redusert energibruk, samtidig som miljøgevinstene er store. Det vil også sikre viktige industriarbeidsplasser i denne delen av landet i framtida, sier Terje Riis-Johansen.

Prosjektet innebærer bygging av en 5-8 MW produksjonsenhet plassert ved aluminiumsverket på Lista. Teknologien (karbotermisk produksjonsprosess) er patentert av Elkem. Den er utviklet gjennom flere trinn og testet i en laboratoriereaktor på 1 MW i Kristiansand.

-Norsk kraftkrevende industri har drevet forskning og utvikling over lang tid. Demonstrasjonsprosjekter som dette er et nødvendig videre skritt, og regjeringen har støttet flere prosjekter rettet mot energieffektivisering av kraftkrevende industri. Vi forventer flere gode industriprosjekter fremover, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.