Historisk arkiv

Høy aktivitet skaper arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Norsk petroleumssektor har de siste årene vært preget av et høyt aktivitetsnivå, stor leteaktivtet og gode vilkår for leverandørindustrien.

-Norsk petroleumssektor har de siste årene vært preget av et høyt aktivitetsnivå, stor leteaktivitet og gode vilkår for leverandørindustrien. Vi forventer at det høye aktivitetsnivået vil fortsette inn i 2009, men utsiktene er ikke like positive som de var for kort tid tilbake. Den historiske høye oljeprisen fra i fjor sommer har falt betydelig. Kostnadsnivået er fortsatt høyt og det er stor økonomisk usikkerhet. Dette skaper bekymring blant aktørene på norsk sokkel, og vi ser allerede prosjekter som vurderes på nytt og blir utsatt. For å følge opp utviklingen i sektoren vil regjeringen fortsette å ha tett kontakt med leverandørindustrien og operatørene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Midt i den økonomiske krisen spiller petroleumsindustrien en viktig rolle. Inntekter fra industrien har i løpet av mange år bidratt til at Norge i dag forvalter en betydelig finansformue. Ved årsskiftet var verdien av Pensjonsfondet Utland rundt 2 275 milliarder kroner. I tillegg kom finanskrisen på et tidspunkt hvor aktivitetsnivået i sektoren var rekordhøyt. Selv om investeringsnivået er lavere enn det ville vært uten den økonomiske krisen, er investeringsnivået høyt og det forventes å øke i 2009. I RNB09 er investeringsnivået anslått til nærmere 137 milliarder kroner i 2009, inkludert letevirksomhet.

-I en tid med stor økonomisk usikkerhet er det viktig å opprettholde aktivitetsnivået i petroleumssektoren, samtidig som vi tar hensyn til miljøet. Dette gjøres parallelt med at arbeidet med byggingen av teknologisenteret for fangst og lagring av CO2 på Mongstad settes i gang. Med bakgrunn i dette har regjeringen nå utdelt 21 nye utvinningstillatelser i 20. konsesjonsrunde. Samtidig har regjeringen lagt fram forvaltningsplanen for Norskehavet som blant annet skal bidra til økt næringsvirksomhet og sikre stabile rammevilkår rundt petroleumsvirksomheten i dette området.  Vi har også lagt fram plan for utbygging og drift av Goliat, en utbygging som i tillegg til å generere inntekter til det norske samfunnet vil føre til lokale ringvirkninger og gi flere nye arbeidsplasser, sier Riis-Johansen.

Gjennomsnittlig oljepris per fat er i Revidert nasjonalbudsjett 2009 (RNB09) anslått til 350 kroner. Dette tilsvarer den oljeprisen som ble lagt til grunn i tiltaksproposisjonen i slutten av januar.

Oljeprisen (Brent) falt kraftig gjennom 2. halvår 2008, fra nesten 150 USD/fat i juli til om lag 40 USD/fat ved årsskiftet. Finanskrisen og nedgangen i verdensøkonomien har ført til et stort fall i etterspørselen etter olje i 2008/2009. Samtidig har OPEC redusert oljeproduksjonen kraftig og med det bidratt til å stabilisere oljeprisen på rundt 40 - 50 USD/fat hittil i år. Med forventninger om noe sterkere oljeetterspørsel utover i 2009 og fortsatte begrensninger på OPECs oljetilbud, kan en få noe høyere oljepriser fremover.

Endringene i oljeprisen påvirker statens netto kontantstrøm fra virksomheten. I RNB09 anslås statens inntekter til å bli 261 milliarder kroner. Årets netto kontantstrøm utgjør anslagsvis 26 prosent av statens samlede inntekter. Av statens netto kontantstrøm er innbetalte skatter og avgifter om lag 165 milliarder kroner, inntekter fra Statens direkte økonmiske engasjement (SDØE) bidrar med om lag 81 milliarder kroner og utbytte fra StatoilHydro er på om lag 15,5 milliarder kroner.

Forventet oljeproduksjon i 2009 (inkludert NGL* og kondensat) er anslått til 2,3 millioner fat per dag. Mens oljeproduksjonen avtar øker norsk gassproduksjon. I 2009 forventes gassproduksjonen å bli over 102 milliarder standard kubikkmeter.

Norsk petroleumsrettet leverandørindustri omsatte i 2007 for rundt 195 milliarder kroner, hvor halvparten av omsetningen var i utenlandske markeder. Norskbasert petroleumskompetanse rettet mot utlandet skaper betydelige verdier i Norge, både regionalt og lokalt. Rundt 140 000 personer er ansatt i petroleumsrettet industri, en stor del av dem langs norskekysten.


Til nå har vi produsert rundt 38 prosent av de forventede utvinnbare ressursene på norsk kontinentalsokkel. Store deler av de gjenværende ressursene er ennå ikke påvist, og et høyt aktivitetsnivå med leting og fokus på eksisterende felt er svært viktig for å realisere det ressurspotensialet vi har på norsk kontinentalsokkel.

*NGL= Natural Gas Liquids = våtgass