Historisk arkiv

Overgang til daglige normpriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Normprisforskriften er i dag endret slik at det fra 1.oktober 2010 som hovedregel vil bli fastsatt normpriser for den enkelte dag mot tidligere månedlig gjennomsnitt.

Normprisforskriften er i dag endret slik at det fra 1.oktober 2010 som hovedregel vil bli fastsatt normpriser for den enkelte dag mot tidligere månedlig gjennomsnitt. Større volatilitet i oljemarkedet og flere selskaper med små volumer samt selskapers skattetilpasning har nødvendiggjort en slik endring.

Normprisen er en administrativt fastsatt pris for skatteformål. Den benyttes til å beregne det enkelte oljeselskaps skattepliktige inntekt fra sokkelvirksomheten som er underlagt særskatt. Normprissystemets formål er å sikre en korrekt skattemessig prising av oljen som selges ved at normprisen skal svare til hva råoljen kunne vært omsatt for mellom uavhengige parter i et fritt marked. Normprisen fastsettes av et eget Petroleumsprisråd i henhold til petroleumsskatteloven og forskrift 26. juni 1976 nr. 05 om fastsetting av normpriser(normprisforskriften).

Normprisfastsettelse for råolje har vært en sentral del av skattesystemet for petroleumsvirksomheten siden midten av 1970-tallet. Normprisen har i en årrekke blitt fastsatt som et månedsgjennomsnitt. Utviklingen på norsk sokkel har gått i retning av lavere produksjon, flere felt og flere selskaper. Samtidig har vi sett en utvikling med betydelig økning i prissvingingene i oljemarkedet. I dag selges olje stort sett som enkeltlaster (spotmarkedet) og prises med referanse til det tidspunkt lasten går fra felt eller terminal. Departementet har også observert at månedlige normpriser gir selskaper mulighet for skattetilpasning i forbindelse med månedsskiftene.

I denne situasjonen anser departementet at en hovedregel om at normprisen skal fastsettes for den enkelte dag bedre vil kunne oppfylle hovedformålet om at normpriser skal svare til hva petroleum kunne ha vært omsatt for mellom uavhengige parter i et fritt marked.

Normprisen vil fortsatt fastsettes av Petroleumsprisrådet etter en skjønnsmessig vurdering i tråd med den veiledning og de hensyn som fremgår av normprisforskriften.