Historisk arkiv

Staten mot Statoil ASA – oppgjør etter garantierklæring – forlik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Staten v/Olje- og energidepartementet og Statoil ASA har i dag inngått forlik i sak om oppgjør etter en garantierklæring avgitt av Statoil ASA til staten i 1999.

Staten ved Olje- og energidepartementet og Statoil ASA har i dag inngått forlik i sak om oppgjør etter en garantierklæring avgitt av Statoil ASA til staten i 1999.

- Jeg er fornøyd med resultatet og glad for at saken nå har fått sin endelige løsning etter så mange år, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. 

Stavanger tingrett avsa den 15. januar 2010 dom i sak mellom staten og Statoil. Saken gjaldt oppgjør til staten etter en garanti fra Statoil som følge av en tvist med rettighetshaverne i Åsgard om kostnader ved Kårstø-utbyggingen for Åsgard-feltene i 1999. Staten fikk medhold i at den er berettiget til et oppgjør på ca. kroner 694 mill. inkl. renter etter utbyggingen. Ankefristen utløper 5. mars 2010.

Bakgrunnen var at øvrige rettighetshavere i Åsgard ønsket å løse en tvist med Statoil om kostnader knyttet til bygging av terminalanlegg på Kårstø ved voldgift. Voldgiftssaken ble hevet som forlikt i januar 2002. Staten deltok ikke i saken, men fikk isteden en garanti om tilsvarende behandling som de saksøkende parter.

Forliket innebærer at Statoil betaler kroner 875 mill inkl. renter til staten. Denne betalingen representerer et fullt og endelig oppgjør for alle statens krav mot Statoil som ble fremmet i søksmålet for Stavanger tingrett. Begge parter har samtidig forpliktet seg til ikke å anke Stavanger tingretts dom.