Åpning av biobrenselanlegget på Dokka
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 06.12.2005
Åpningstale av Energiminister Odd Roger Enoksen på biobrenselanlegget på Dokka - Den Rød-grønne Regjeringens satsing på bioenergi, Dokka, 06.12.2005
Åpningstale av Energiminister Odd Roger Enoksen på biobrenselanlegget på Dokka - Den Rød-grønne Regjeringens satsing på bioenergi, Dokka, 06.12.2005
Åpning av biobrenselanlegget på Dokka
Kjære forsamling
Først vil jeg få lov til å takke for invitasjonen, og anledningen til å foreta den offisielle åpningen av biobrenselanlegget her på Dokka. I Den forbindelse er jeg bedt om å si litt om Regjeringens satsing på Bioenergi.
Bioenergi er allerede en betydelig energikilde i norsk energiforsyning, og Regjeringens målsetting er at enda flere slike anlegg skal kunne bidra til en mer miljøvennlig og sikker energiforsyning fremover. En viktig forutsetning for økt bruk av bioenergi til oppvarming er at det legges til rette for en tilstrekkelig god infrastruktur.
Sentrale offentlige virkemidler i denne sammenheng er tilskuddsmidler fra Enova og støttemidlene til bioenergi fra Innovasjon Norge som Landbruks og matdepartementet er ansvarlige for. Her på Dokka ser vi at et samspill mellom disse har vært avgjørende for å få til et vellykket prosjekt.
I tillegg er kommunenes mulighet til å pålegge tilknytningsplikt til fjernvarmeanleggene viktig.
Som kjent har brenselanlegget mottatt finansiering gjennom Landbruks- og matdepartementets bioenergiprogram. Jeg har derfor lovt å hilse fra landbruks- og matministeren. Han er stolt og glad for at det første av fire nasjonale pilotanlegg for bioenergi basert på skogsflis, nå står ferdig. Å være pilotanlegg innebærer blant annet at 50 % av investeringene i fyringssentral og infrastruktur er finansiert fra programmet. Landbruks- og matministeren og jeg har store forventninger til at det sterke lokale engasjementet vi har sett under prosessen med å realisere dette anlegget - og den kompetanseoppbyggingen som følger i kjølvannet av prosjektet, vil gi store positive ringvirkninger. Dette anlegget vil være et flott forbilde for andre aktører – her i Oppland og i andre deler av landet - som vil bli lokale leverandører av varme basert på biobrensel.
Jeg tror at bioenergi vil kunne spille en enda større rolle i tiden som kommer fordi både ressursgrunnlaget og behovet for energi til oppvarming er til stede. Det er betydelige mengder biomasse som kan utnyttes til energi, både som restprodukter fra ulik produksjon og som eget produkt fra jord- og skogbruk. Samtidig er det generelle energibehovet økende og kravet om en miljømessig forsvarlig energiforsyning sterkere enn noen sinne.
Ingen andre land er så avhengig av elektrisk energi til oppvarming som Norge. Om lag 70 prosent av oppvarmingsbehovet blir i dag dekket med elektrisitet. Det er innen oppvarming vi har de største mulighetene for omlegging. Vi skal bort fra panelovner og elektrisitet og over til nye fornybare energikilder og vannbåren varme.
Dette er anlegget vi ser her på Dokka med på å bidra til. Det nye anlegget vil bidra til oppvarmingen av flere store bygg i nærområdet.
Jeg vil også benytte anledningen til å berømme initiativtakerne og utbyggerne for selve utviklingen av konseptet som ligger til grunn for anlegget. Det er et eksempel på at en gjennom god kommunal planlegging og tilrettelegging kan oppnå betydelig resultater. De målsettingene som ligger til grunn for bruk av lokale energiressurser og lokale underleverandører av varer og tjenester bidrar til å forsterke de miljømessige kvalitetene selve anlegget bidrar med. Gjennom bruk av lokale ressurser reduseres behovet for bl.a. transport og næringsutviklingen lokalt vil kunne bli styrket.
For å få til en endring i energibruken til oppvarming, må forholdene legges til rette for det, ikke bare gjennom støtte til enkelt prosjekter, men også gjennom andre virkemidler. Regjeringen ser mangelen på infrastruktur for distribusjon av varme basert på bioenergi som den viktigste barrieren for øke bruk. Regjeringen vil derfor prioritere sin innsats i tiden framover mot rammebetingelser og regelverk. Spesielt vil vi se på krav til energisystemene i offentlige bygg, bevilgningene til infrastrukturtiltak og ordninger som kan erstatte mange av dagens oljefyringsanlegg med oppvarming basert på fornybare energikilder.
Det har vært en etablert målsetting å bruke 4 TWh mer varme årlig basert på nye fornybare energikilder, varmepumper og spillvarme innen 2010. Regjeringen mener at det nå kan være på tide med en gjennomgang av denne målsettingen og heve ambisjonsnivået for energiomleggingen. Erfaringer fra satsingen på miljøvennlig varme så langt, viser at bioenergi er den energikilden som har bidratt mest til dette målet.
Slik jeg ser det vil bioenergi kunne styrke sin rolle innen energiomleggingen i tiden som kommer. Og jeg føler meg trygg på at virkemiddelapparatet som vi nå har fått på plass kan tilby nødvendig starthjelp for de som vil satse på bioenergi eller andre nye fornybare energikilder. Det er samtidig viktig å la ulike teknologier og energikilder konkurrere om støttemidlene. Lokale forhold vil være avgjørende for valg av beste løsning.
Det er viktig å kunne vise fram konkrete eksempler på at det satses på bioenergi i Norge - og det vi ser her er et godt eksempel på det.
Til slutt vil jeg gi honnør til initiativtakerne og ønske lykke til med driften av anlegget. Jeg vil også ønske brukerne lykke til med et godt valg av en miljøvennlig oppvarming. Med dette erklærer jeg biobrenselanlegget for åpnet.