Historisk arkiv

Lansering av Just Catch-programmet, Aker Kværner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.Lansering av Just Catch-programmet, Aker Kværner, tirsdag 13. desember 2005.

Tale av Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.Lansering av Just Catch-programmet, Aker Kværner, tirsdag 13. desember 2005.

Lansering av Just Catch-programmet, Aker Kværner

Jeg vil først få takke for invitasjonen til å komme hit til Aker Kværner i forbindelse med lanseringen av dette nye, spennende prosjektet for utvikling av ny, miljøvennlig gasskraftteknologi! Jeg er svært tilfreds med at myndighetene og industrien lanseres et så viktig prosjekt så kort tid etter at notifikasjonen av Gassnovas støtteordning kom på plass helt i slutten av november.

Satsingen på å utvikle – og ikke minst realisere – gasskraftverk med CO 2-håndtering står som kjent høyt på Regjeringens dagsorden. Regjeringspartiene la i Soria Moria-erklæringen fram en ambisiøs plan for å realisere CO 2-håndtering og skape en verdikjede for CO 2. Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til oppstart av tidskritiske prosjekter i dette arbeidet i neste års budsjett.

Regjeringen har varslet at vi ønsker å samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO 2-fangst, og bidra økonomisk til at dette kan gjennomføres. Det er også vår ambisjon at nye konsesjoner for gasskraft skal basere seg på CO 2-håndtering. For å lykkes med dette, er det svært viktig at Gassnova og Forskningsrådet fortsetter det gode arbeidet innenfor utvikling av nye, robuste teknologier for gasskraftverk med CO 2-håndtering.

Et viktig element i dette arbeidet er teknologiutprøving og verifikasjon i større skala for å kunne redusere usikkerheten knyttet til kostnader for nye teknologier. Prosjektet som Aker Kværner og Gassnova i dag lanserer tar tak i denne utfordringen. Jeg er derfor svært spent på hva prosjektet bringer av resultater.

Til sammen disponerer Gassnova og Forskningsrådet nær 150 millioner kroner årlig til forskning, utvikling og demonstrasjon av miljøvennlige gasskraftteknologier i Climit-programmet. Som vi ser i dag, skjer imidlertid arbeidet med å få fram prosjekter i samarbeid med industrien. Aktivitetsomfanget kan dermed komme opp i flere hundre millioner kroner i året. Dette er meget betydelig i en internasjonal målestokk, og en oppfordring til industriell satsing i Norge.

Jeg mener at de spesielle forutsetningene Norge har som energinasjon, sammen med oppmerksomheten klimaspørsmål og CO 2-problematikk har i norsk opinion, forskning, næringsliv og forvaltning, bør bidra til at muligheten for å lykkes er store: Vi har erfaring med lagring av CO 2 gjennom injeksjon av CO 2 på Sleipner-feltet. Dette er det mest omfattende CO 2-lagringsprosjektet offshore i verden. Videre har vi et inntektspotensial knyttet til mulighetene for å øke oljeutvinningen gjennom CO 2-injeksjon. Til slutt vil jeg peke på at den norske kraft- og prosessindustrien har sterke teknologimiljøer som har stor erfaring med implementering av ny, avansert teknologi.

Det er likevel ingen tvil om at en realisering av Regjeringens målsettinger for CO 2-håndtering og verdikjede for CO 2 er krevende, og vil innebære omfattende satsing og arbeid over flere år. Som ansvarlig minister, må jeg sikre at oppfølgingen av ambisjonene skjer innenfor forsvarlige økonomiske og juridiske rammer. Regjeringen må ha trygghet for at staten ikke kommer i en situasjon som innebærer risiko for betydelige uønskede kostnader og juridiske vanskeligheter i forhold til regelverket om statsstøtte. Det er derfor avgjørende at det blir gjort et grundig forarbeid.

Jeg er nå i ferd med å sette i gang et slikt forarbeid for å holde framdriftsplanen i Regjeringens opplegg for CO 2-håndtering. For å komme videre i arbeidet, er det blant annet nødvendig å sette i gang arbeid rettet mot aktører som er aktuelle som leverandører av teknologi, samt med potensielle selgere og kjøpere av CO 2. Jeg vil om kort tid komme legge fram et mer konkret opplegg for hvordan dette skal gjennomføres.

I dag er det imidlertid bare å ønske Aker Kværner, Gassnova og de andre samarbeidspartnerne lykke til! Jeg har store forventninger knyttet til dette prosjektet!

Takk for oppmerksomheten!