Historisk arkiv

Petroleumsvirksomhet i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tilsvar av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, publisert i Dagens Næringsliv 16. november 2005

Petroleumsvirksomhet i nord

av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen
Tilsvar publisert i Dagens Næringsliv 16. november 2005

Dagens Næringsliv har mandag 14. november et oppslag som indikerer at jeg både vil gi ”Full gass i nord” og at jeg ”sier nei til SVs hjertesaker”. Disse overskriftene er feilaktige og ikke i tråd med min og regjeringens holdning til framtidig petroleumsvirksomhet i nord.

Soria Moria-erklæringen legger grunnlaget for min tilnærming til petroleumsvirksomheten i nordområdene. Erklæringen sier tydelig at 19. konsesjonsrunde vil bli gjennomført som planlagt og at regjeringen vil avvente den helhetlige forvaltningsplanen før den bestemmer hvordan den skal gå videre med petroleumsvirksomhet i nordområdene.

I artikkelen blir det gjort et poeng av at jeg ikke vil gå inn for at det etableres petroleumsfrie soner. Som nevnt over sier Soria Moria-erklæringen tydelig at ”n år den helhetlige forvaltningsplanen foreligger skal det for de øvrige havområdene utenfor Lofoten og nordover, inkludert Barentshavet avgjøres hvilke områder som skal åpnes, og hvilke områder det ikke skal foregå petroleumsaktivitet i. Dette skal bestemmes av Stortinget.”

I dette ligger at det vil være områder som ikke vil bli åpnet for petroleumsvirksomhet. Regjeringen vil gjennom behandlingen av forvaltningsplanen stå for en helhetlig politikk også på dette området, der hensynet til miljø og ressurser skal sette rammen for all virksomhet.

Havområdene utenfor Lofoten og i Barentshavet er rike på naturressurser, samtidig som dette er viktige fiskeriområder. I tillegg tror vi at disse områdene også inneholder store petroleumsressurser. Dette krever nettopp at vi tenker nøye gjennom hvordan vi ønsker å forvalte disse havområdene.

Det skrives også i artikkelen at jeg tror denne regjeringen kan bli en større pådriver i nordområdene enn den forrige regjeringen. Mitt poeng var at petroleumsvirksomhet i nordområdene også var en vanskelig sak for den forrige regjeringen, og at de også tok forbehold. Denne regjeringen har valgt sin fremgangsmåte for utvikling av petroleumsvirksomheten i nord, og vil stå på den, for å ta de beste valgene.