Historisk arkiv

Åpning av E-driftforum 4. april 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Åpningstale av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen på åpning av E-driftforum 4. april 2006

Åpningstale av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen på åpning av E-driftforum 4. april 2006

Åpning av E-driftforum 4. april 2006

Det er en glede for meg å bli invitert hit til Oljedirektoratet i anledning årets første møte i E-driftforum. (Fra flere hold har jeg blitt fortalt at) E-driftforum fungerer som en god og fruktbar møteplass for industri og myndigheter.

Viktigheten av teknologiutvikling og å ta i bruk nye løsninger
Tilstand for norsk sokkel i dag - utfordringer fremover

Petroleumsvirksomheten er Norges største næring. Etter nærmere 40 år med petroleumsaktivitet, har vi kun produsert en tredjedel av ressursbasen. Dette innebærer at olje og gass vil fortsette å være svært viktig for det norske samfunnet i årene fremover.

Deler av norsk sokkel er nå i en moden fase. Dette kjennetegnes ved fallende produksjon uten at kostnadene synker i samme takt. Dermed er økende enhetskostnader en av hovedutfordringene næringen står overfor i dag. Det er også knyttet store utfordringer til å realisere de gjenværende ressursene fra norsk sokkel. Det blir derfor mer og mer viktig å tenke nytt og finne nye metoder for å utvinne mest mulig olje og gass.

I dette bildet er det viktig å få frem at den fremtidige verdiskapingen i petroleumssektoren langt på vei vil være avhengig av hvor gode vi er på å utvikle og på å ta i bruk nye teknologiske løsninger. Et område hvor dette er viktig er nettopp integrerte driftsformer, eller eDrift som vi har blitt vant til å omtale det.

Regjeringens satsingsområder på området
I Soria Moria-erklæringen slår regjeringen fast at vi vil prioritere å få ut mest mulig olje og gass fra hvert felt. Samtidig har regjeringen som målsetting å være verdensledende på teknologi og miljø. Dette henger nøye sammen:

Myndighetene har satt seg høye ambisjoner for å realisere det gjenværende ressurspotensialet. Skal vi lykkes i dette, vil det være helt avgjørende å tilegne seg ny kunnskap og sikre den videre teknologiutviklingen gjennom satsing på forskning og utvikling. Samtidig gjør teknologiske fremskritt det mulig å drive en mer miljøvennlig petroleumsvirksomhet.

Regjeringen ønsker å styrke teknologiutviklingen gjennom samarbeid med olje- og gassnæringen og gjennom egne programmer. Myndighetene må etablere gode og forutsigbare rammebetingelser for forskningsmiljøer for norske og internasjonale selskaper. Det er myndighetenes oppgave å legge forholdene til rette sånn at potensialet for økt verdiskaping gjennom bruk av teknologiske nyvinninger blir realisert.

Mitt departement 1NB: Forrige regjering har tidligere bedt Oljedirektoratet om å initiere et samarbeid mellom relevante organer for å fremme bruken av eDrift i petroleumssektoren. Oljedirektoratet har tatt utfordringen, og har etablert (det vi i dag kjenner som) E-driftforum.

E-driftforum – en viktig og fruktbar møteplass
E-driftforum skal være en kunnskaps- og nettverksarena for oljeselskaper, leverandør- og IT-industrien, forskningsinstitusjoner, myndigheter og fagforeninger. De halvårlige forummøtene (som i dag) er en viktig og fruktbar møteplass hvor partene kan komme sammen for å utveksle erfaringer og diskutere aktuelle problemstillinger knyttet til eDrift.

Oljedirektoratet sin rolle i dette skal være noe annet enn initiativer som tas ellers i næringen. Jeg forstår at Oljedirektoratet er i nær dialog med OLF og andre parter og er en viktig pådriver overfor selskaper som er aktive på norsk sokkel.

Mens myndighetene skal stimulere til teknologiutvikling og legge til rette for anvendelse av gode tekniske løsninger og nye driftsformer, er det selskapene som har ansvaret for å utvikle og ta i bruk disse løsningene. Man må tørre å satse, for mye tyder på at det er et stort potensial for betydelige gevinster i form av effektivisering, kostnadsreduksjoner og økt produksjon (noe som underbygges av flere studier mv.).

Viktigheten av eDrift
Jeg har selv hatt gleden av å besøke Ekofisk og Snøhvit – to felter som har tatt/tar i bruk denne teknologien. Ekofisk har hatt stort utbytte av operatørens (ConocoPhillips sitt) driftssenter i Tananger. For Snøhvit har eDrift vært en viktig forutsetning for å få realisert det teknologisk krevende prosjektet 2OLF: Henrik Carlsen i Statoil. Utbyggingen av Ormen Lange ville vært utenkelig uten anvendelse av denne nye teknologien.

Men hva er nå egentlig eDrift? I denne forsamlingen er det vel strengt tatt ikke nødvendig at en statsråd skal fortelle dere hva som ligger i dette begrepet! Jeg vil likevel tillate meg å få komme med mitt syn på dette, eller rettere sagt på hva som bør ligge i dette: Og da vil jeg fokusere på hva jeg anser som viktig – og det er hvordan eDrift kan være med på å gjøre driftsformene bedre, mer effektive, sikrere osv: Ved å være åpen for å endre vel etablerte arbeidsprosesser, kan man oppnå bedre beslutninger og dermed bedre resultater. Det gjelder å løfte blikket over kabler og dubbeditter, og øke fokuset på hva den underliggende teknologien kan gjøre for oss og hvordan den kan være et middel i prosessen med å oppnå bedre ressursutnyttelse og høyere verdiskaping.

At eDrift har et stort potensial også i forhold til å møte miljøutfordringene ser jeg som svært positivt.

Det er gledelig at Norge er verdensledende innenfor eDrift. Som CERA 3CERA – Cambridge Energy Research Associates – et anerkjent analyseselskap innen energi og rådgiver til internasjonale energiselskaper, myndigheter, finansielle institusjoner og teknologileverandører sier det: "And digital oil field technologies are still marching forward. The Norwegian oil industry has become a global leader in harnessing information technology to enhance its production practices." Ja – vi er gode på dette området, men vi må ikke la det bli en sovepute for myndigheter og selskaper. Skal vi fortsatt være i tet, kreves det at vi har kontinuerlig fokus på å utvikle nye metoder. Evne til omstilling og nytenkning er viktige stikkord i denne sammenheng.

Muligheter og løsninger: eDrift
Ettersom norsk sokkel modnes, vil det være stadig viktigere at vi tenker nytt og at vi makter å tilpasse oss en virkelighet i endring.

Nå er det heldigvis sånn at oljebransjen (slik jeg kjenner den) har vist seg å være tilpasningsdyktig. Det er en avgjørende egenskap dersom man skal overleve i en virkelighet som er i stadig endring og der kravene til aktørene blir stadig tøffere. For felt med stigende enhetskostnader er evne til omstilling helt nødvendig for å lykkes i å realisere alle lønnsomme ressurser. For å oppnå forlenget levetid og økt verdiskaping er kostnadsreduksjoner nødvendig samtidig som forskning, utvikling og anvendelse av ny teknologi gir viktige bidrag.

Effektivisering gjennom bruk av nye driftsløsninger som eDrift eller smartdrift er et viktig utviklingstrekk for norsk petroleumsvirksomhet. Støtte og drift fra land åpner for bedre bruk av kompetanse, bedre beslutninger og mer effektiv drift av olje- og gassfeltene. Innføring av eDriftskonsepter vil også kunne gi nye utfordringer og arbeidsplasser på land.

Vellykket bruk av eDrift er derfor sentralt for fremtiden til norsk sokkel. Teknologien er på plass – det ser vi her i dag – utfordringen består i å bli enda flinkere til å ta den i bruk!

Men ting skjer ikke av seg selv. For at eDrift skal lykkes må alle aktører bidra. Samtidig som eDrift gir nye muligheter utfordres etablerte ordninger. Ny teknologi og nye arbeidsformer åpner for nye relasjoner: mellom operatør og leverandør, mellom hav og land og mellom ulike fagdisipliner. Følgelig kan eDrift betraktes som en gedigen omstillingsprosess. I slike prosesser mobiliseres det ofte motkrefter. Mitt budskap i dag er at vi må gripe de mulighetene eDrift gir. Dersom enkeltaktører hegner om snevre interesser står vi i fare for å øde store verdier – og det er ikke næringen tjent med.

Avslutning
Jeg forstår at det er flere som har sett nærmere på potensialet til eDrift: Både i regi av OLF, Petoro og andre. Jeg ser frem til å høre på fremleggelsen av OLF sin nye analyse av verdipotensialet i eDrift.

Lykke til i det videre arbeidet!