Historisk arkiv

Globale energiutfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, publisert i Finansavisen 15. mai 2006

Globale energiutfordringer

av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp)
Publisert i Finansavisen 15. mai 2006

Norge er en energinasjon. I et kaldt land mot nord, rikt på energiressurser, er det naturlig at vi er opptatt av at vi har lys og varme i boligene våre og at vi har strøm nok til industri og næringsliv. I den hete hjemlige debatten er det imidlertid viktig at vi ikke taper den globale energisituasjonen av syne.

Energi er storpolitikk. Tilgang til energi er viktig for vekst utvikling. Norge er verdens tredje største olje - og gasseksporterende land. Hva Norge gjør eller ikke gjør har betydning langt ut over våre grenser. Derfor er det viktig at Norge deltar i den internasjonale debatten.

"Energipolitiske utfordringer i en ny tid" var ett av temaene som ble drøftet på det internasjonale energiforumet i Doha i Qatar nylig, der over 60 energiministere fra hele verden møttes til dialogkonferanse for å drøfte framtidige energipolitiske utfordringer. Disse møteplassene er viktige for dialog, transparens og forståelse mellom de største konsumentlandene og produsentlandene av energi. Energidialogen er viktig fordi det gir forutsigbarhet for produksjon og energibehov, og ikke minst fordi energi er storpolitikk, hvor samarbeid og gjensidig forståelse er avgjørende.

Utviklingen i energimarkedene de siste årene har vært kjennetegnet ved sterk vekst i etterspørselen og stigende priser. Det er behov for økt energiproduksjon til priser som verdensøkonomien tåler. Samtidig er det også behov for renere energi og en sikker energitilførsel. Å forene disse hensynene er en stor utfordring.

De høye olje- og gassprisene er ikke drevet fram ensidig av mangel på olje, men av usikkerhet knyttet til et urolig politisk landskap internasjonalt. Anrikingen av uran i Iran og uroligheter i Nigeria påvirker prisene, likeså et forventet økt konsum i blant annet India og Kina.

Olje og gass vil fortsatt være en av verdens viktigste energikilder. I dag lar vi 2/3 av oljen ligge igjen i reservoarene etter at produksjonen er stengt ned. 1 % økt utvinning fra feltene vi i dag finner globalt, vil kunne øke tilførselen av olje til verden tilsvarende fem år av USAs oljebehov. Teknologiutvikling er en kritisk faktor her, og Norge er i fremste rekke i å utvikle ny teknologi innen petroleumsvirksomheten.

Den norske kontinentalsokkelen er en av verden største. Her er det et stort potensial for å påvise mer olje og gass. Vi har en forpliktelse til å utforske denne sokkelen og utvinne ressursene, men det må skje på en bærekraftig måte. Regjeringens forvaltningsplan for Barentshavet er blitt godt mottatt, og jeg mener vi her har funnet en god balanse mellom hensynet til miljø, fiskeri og petroleumsvirksomhet.

Som ett av verdens største olje- og gassproduserende land har vi både ansvar og økonomi til å forske på ny teknologi for økt utvinning, men også for håndtering av klimagasser. Regjeringens arbeid for å få til en verdikjede av CO2 vekker internasjonal oppmerksomhet. Med denne teknologien kan vi oppnå tre ting samtidig: Vi kan gjøre naturgassen renere, vi kan utvinne mer olje og vi kan ligge i forkant med teknologiutvikling som også kan eksporteres til andre land.

Ekstremværet som har rammet flere verdensdeler de siste årene har bevisstgjort mange land om at vi må handle i forhold til klimapolitikken. Det er naturlig at dette også blir diskutert blant verdens energiministere.

Energipolitiske utfordringer i en ny tid er et krevende tema. Fortsatt lever over 1,6 milliarder mennesker uten tilgang til elektrisk strøm. Kina og Indias økonomiske vekst bidrar til en sterk økning i etterspørselen av olje og gass. Samtidig ser vi at tilførselen av energi fra mange viktige produsentland kan være uforutsigbar.

Vi må bruke elektrisiteten i Norge mer effektivt enn tilfellet er i dag. Jeg vil sørge for at energisparing lønner seg, og legge til rette for fjernvarme og bioenergi når det gjelder oppvarming av hus, nærings- og industribygg.

Fokus på fornybar energi var ett av emnene jeg tok opp i dialogen med mine kolleger på møtene i Doha. Selv om Norge er en rik energinasjon, er det viktig og riktig at vi går foran og demonstrerer at det finnes alternativer til den ikke-fornybare energien.

Norge har et ansvar for å bidra til å øke verdens bevissthet overfor klimautfordringene. Her spiller både renseteknologi og alternativ energi en rolle. Vi kan bidra til å forsyne verden med olje og gass. Vi kan også bidra til å vise at det er mulig å håndtere klimautslipp, ta i bruk alternativt drivstoff og varme opp boliger og industribygg med bioenergi og fjernvarme.