Historisk arkiv

Gode rammevilkår for en bedre energibalanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

innlegg av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, publisert i blant annet Haugesunds avis 31. oktober 2006

Gode rammevilkår for en bedre energibalanse

Av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen
Publisert i blant annet Haugesunds avis 31. oktober 2006

Økt energibruk, ensidig kraftforsyning og stigende strømpriser er utfordrende. Som olje- og energiminister er en av mine viktigste oppgaver å sikre norske husholdninger og norsk næringsliv stabil og forutsigbar tilgang på energi til forsvarlige priser. Høstens høye energipriser er et signal om at Norge har et energisystem som er svært avhengig av nedbør, og av import av elektrisitet fra andre land.

Den norske kraftforsyningen er sårbar fordi vi er så avhengige av vannkraft. Over tid har forbruket av elektrisitet økt, uten at det har vært en tilsvarende økning i produksjons- og overføringskapasiteten. Norge har nå en netto import av kraft i et år med normal nedbør på mellom syv og åtte TWh. Denne uforutsigbare situasjonen gjør at vi opplever år med stor eksport og andre år med stor import med påfølgende store svingninger i prisene til forbruker, industri og næringsliv. Dette er en situasjon regjeringen arbeider for å gjøre noe med.

Regjeringen vil styrke energiforsyningen gjennom å ta i bruk flere energikilder og utnytte energien mer effektivt. Dette gjør vi ved å legge til rette for ulike typer kraftproduksjon, bedre overføringskapasiteten, sørge for å vri mer av behovet for oppvarming fra elektrisitet over til varme, samtidig som vi satser på energieffektivisering og energisparing.

Regjeringen har tatt den manglende produksjonskapasiteten på alvor og etablerer fra 2008 en stimuleringsordning for ny elektrisitetsproduksjon. Det er gitt en rekke konsesjoner til mindre vannkraftanlegg. Samtidig foreligger det mange konsesjoner til vindkraft og til flere gasskraftverk ; hvor nye anlegg vil realiseres med CO2-håndtering. Konsesjonsprosessen effektiviseres gjennom å bedre beslutningsgrunnlaget og styrke saksbehandlerkapasiteten. Dette til sammen vil øke kraftproduksjonen.

I årene som kommer vil regjeringen også sørge for å bedre kraftnettet både innenlands og til utlandet. Statnett har allerede meldt nye linjer for å bedre energiflyten innen regioner og på tvers av regioner innenlands. En overføringslinje til Europa er også i ferd med å ferdigstilles for å sikre tilgang av kraft i år med lite nedbør.

Det er gitt konsesjon for et gasskraftverk på Mongstad. Anlegget skal levere strøm til Troll og Kollsnes og til nettet i Hordaland. Anlegget skal rense CO2 og skal gjennom teknologisk og industriell utvikling bidra til å både å redusere CO2-utslipp, men også bidra til å utvikle fangstteknologien og redusere kostnadene ved fangst av CO2 fra gasskraftverk. Målet er å utvikle en teknologi som kan bidra til å redusere CO2-utslipp fra gasskraftverk også i andre land i verden. Det er god energipolitikk, god miljøpolitikk og god industripolitikk.

Det moderne Norge er tuftet på bruk av fornybar energi; vannkraften. Regjeringen arbeider derfor for å fremme mer fornybar energi, energieffektivisering og energisparing. Regjeringens mål er at Enovas tiltak skal realisere 30 TWh ny produksjon, varme og energieffektivisering innen 2016. Vindkraft, mindre vannkraft, bioel, solenergi, bølge- og tidevannskraft gir økt kraftproduksjon, mens bioenergi og fjernvarme, energisparing og energieffektivisering legger om og begrenser strømforbruket vårt. Enova forvalter regjeringens fond for fornybar energi på 20 milliarder kroner. Enova vil i årene som kommer få doblet dagens økonomiske rammer, til å kunne bruke rundt 1,6 milliarder kroner i året pga. avkastningene av fondet. Dette er miljøvennlige tiltak som også bygger opp under visjonen i Soria Moria om at Norge skal være ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi.

Når Regjeringen gjennom støttesystemer og en mer effektiv konsesjonsbehandling legger rammevilkårene til rette for å bedre energibalansen, er det også viktig at bransjen kjenner sin besøkelsestid. Det gleder meg å registrere at mange allerede ser mulighetene i rammevilkårene som nå er gitt av regjeringen. Å bedre energibalansen tar tid. Norge har i alle år vært godt forsynt med vannkraft. De siste årene har vi opplevd en annen situasjon. Som olje- og energiminister vil jeg fortsatt gjøre mitt for å legge til rette rammevilkår som skal bidra til en bedre energibalanse.