Puslete fra Brende og Kvassheim
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Tale/innlegg | Dato: 15.09.2006
Av: Tidligere politisk rådgiver i OED Anne Tingelstad Wøien (perioden 21.10.05-21.09.07)
Innelgg av Anne Tingelstad Wøien (Sp), politisk rådgiver, Olje- og energidepartementet
Olje - og energiministeren har nå lansert tilskuddsordninger til husholdningene for å begrense elektrisitetsbruken i husholdningene. Tiltakene får som ventet kritikk fra opposisjonen. Venstres Gunnar Kvassheim mener det blir for puslete med 46 millioner kroner. Det er litt overraskende ettersom den regjeringen han selv var en del av, bevilget 50 millioner til samme ordning. I revidert nasjonalbudsjett økte de rett nok beløpet, men det var i mai etter 2003-vinterens strømkrise var tilbakelagt.
Den rød-grønne regjeringen gjør nå nøyaktig det samme som Kvassheim og Brende gjorde da de satt i regjering. Vi er bare litt tidligere ute. Vi gir tilskudd til husholdningene slik at de kan investere i modne teknologier som i dag har lite utbredelse i markedet. Den forrige regjeringen brukte ca 80 % av støttebeløpet til luft-til-luft varmepumper, noe som har ført til at dette markedet fungerer godt i dag. Det skal forrige regjering ha takk for. Når Kvassheim og Brende nå synes det er underlig at ikke rentbrennende vedovner og luft-til-luft varmepumper er inkludert i ordningen, må en sannelig stusse litt. Det selges ca 100.000 vedovner per år i dag. Vedovner kan derfor sies å ha et godt marked, som de fleste av oss har råd til å ta del i. Vedovner var heller ikke inkludert i støtteordningen fra Kvassheim og Brende. Luft-til-luft varmepumper har nå etablert et godt fungerende marked, og det selges rundt 60.000 slike varmepumper per år i dag.
Høyres Børge Brende sauser tilskuddene til husholdningene sammen med kravet om økt kraftproduksjon. Tilskudd til husholdningene er et kortsiktig tiltak for å hjelpe husholdningene. Ny kraftproduksjon et langsiktig tiltak som verken kommer over natta eller i stort monn i løpet av ett år. Det vet Brende godt. Det ble heller ikke bygget gasskraftverk i løpet av hans fire år i regjering, til tross for at konsesjonene var på plass. Hadde Brende vært like opptatt av ny produksjon den gangen og sørget for den nye produksjonen og nettutvidelsene som de nå etterspør, så hadde kanskje situasjonen for norske husholdninger, industri og næringsliv vært annerledes høsten 2006.
Brende hamrer løs på bruddet med Sverige vedrørende grønne sertifikater og gir inntrykk av at dette hadde gjort at vi hadde hatt mye ny produksjon på plass i høst. Vi beklager at vi ikke kunne godta premissene fra svenskene, men uansett bør Brende være såpass redelig at han innrømmer at grønne sertifikater ikke ville hatt virkning på strømsituasjonen i høst. Ordningen med grønne sertifikater ville ikke trådt i kraft før 1.1.2007. Ordningen skulle dessuten betales av norske strømforbrukere på toppen av dagens strømregning. Det bør Brende og opposisjonen også nevne.
Den rød-grønne regjeringen har i stedet valgt å avsette et fond på 20 milliarder kroner som skal brukes for å stimulere til ny produksjon av kraft. Vi forventer at det vil gi investorene langsiktige og stabile forutsetninger som utløser ny kraftproduksjon. Denne regjeringen legger til rette for ny kraftproduksjon, for utbygging av nett, for omlegging av elektrisitet til bio- og fjernvarme og for energisparing og energieffektivisering. En bevisstgjøring av oss forbrukere gjennom en tilskuddsordning er et ledd i den store sammenhengen.