Historisk arkiv

Sameksistens fisk og petroleum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kronikk av Liv Monica Stubholt, statssekretær i Olje- og energidepartementet, på trykk i Nordlys 7. november 2007

Av Liv Monica Stubholt, statssekretær i Olje- og energidepartementet (Sp)
På trykk i Nordlys 7. november 2007

Vi vil vurdere om det er behov for særlig kompensasjon til fiskere som måtte lide økonomisk tap i forbindelse med seismikkinnsamling utenfor Lofoten og Vesterålen.

Fiskerinæringen har vist seg som en konstruktiv partner i regionene med andre næringer så som havbruk og reiseliv. Dette gjelder også sameksistensen med petroleumsvirksomheten offshore. Men økt aktivitet med innsamling av seismiske data setter dette på prøve. Tidligere kommunal- og regionalminister, nå olje- og energiminister Åslaug Haga er opptatt både av å finne gode løsninger og forhindre konflikter.

Petroleums- og fiskeriindustrien er to av våre viktigste næringer, både for verdiskapning og eksport.

Norge har alltid vært en fiskerinasjon. Den lange kysten med vide havgrunner og mange fjorder gir Norge gode forutsetninger for å høste rikelig fra havet. Fisk er i dag den tredje viktigste eksportartikkelen etter olje/gass og metall.

Petroleumssektoren er også viktig for Norge og bidrar med 25 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt. Petroleum er en ikke-fornybar ressurs, og produksjonen fra norsk sokkel vil etter hvert avta. Fisk er en evigvarende ressurs som skaper grunnlag for regional bosetting.

Petroleumsindustrien har vært aktiv på norsk sokkel i snart 40 år. Fiskerinæringen har levd side om side med industrien. Norge er et foregangsland når det gjelder sameksistens mellom disse to viktige næringene.

Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten («Forvaltningsplanen») trekker linjene for bærekraftig utvikling i balanse mellom næringsinteressene knyttet til fiskeri, skipstrafikk og petroleumsvirksomhet.

Også arbeidet med en tilsvarende forvaltningsplan for Norskehavet er godt i gang. Regjeringen planlegger å legge fram forvaltningsplanen for Norskehavet i en stortingsmelding våren 2009.

Økt seismikkaktivitet

Seismikkaktiviteten på norsk sokkel har økt de siste årene. Det er i seg selv positivt. Interessen for leting på norsk sokkel er stor. Regjeringen er opptatt av at norsk sokkel skal være interessant både for norske og utenlandske selskaper. Sammenslåingen av Statoil og Hydro aktualiserer betydningen av mangfold. Samtidig fører den økte aktiviteten til større spenning med fiskerinæringen.

Dette følger vi nøye opp. Oljedirektoratet og Fiskeridirektoratet vurderer om dagens regelverk er tilpasset dagens forhold og behov. Det foretas en gjennomgang av problemstillinger knyttet til planlegging og gjennomføring av seismisk innsamling på norsk sokkel.

Det gjelder avklaring av ansvarsforhold mellom etatene, melding om seismisk datainnsamling, kunngjøringer og informasjonsvirksomhet, ordningen med fiskerikyndig person, forebygging av konflikter under innsamling av seismikk, vikeplikts- og arealkonflikter, oppfølging av seismikktillatelser, varslingsprosedyre ved konflikt og sanksjoner ved regelbrudd.

Arbeidsgruppen som har fått denne oppgaven skal møte fiskerinæringsinteressene 12. desember 2007. Gruppens konklusjoner skal foreligge 1. april 2008.

I særstilling

Oljedirektoratet (OD) har i sommer samlet inn seismikk utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette er i tråd med Forvaltningsplanen, som krever styrket kunnskapsgrunnlag i Nordland VII og Troms II, blant annet gjennom geologisk kartleggingsarbeid.

Fiskeriområdene utenfor Lofoten og Vesterålen står i særstilling med sine rike fiskeforekomster, og betydningen som gyteområde. Fiskerinæringen har uttrykt bekymring for at ODs seismikkinnsamling har negative virkninger for fiskeriaktiviteten i området.

Olje- og energidepartementet har tatt initiativ til en arbeidsgruppe som vil se på konsekvensene av seismikkinnsamlingen. Det finnes allerede en lovhjemmel for fiskere som vil søke om erstatning under Petroleumsloven. I tillegg vil vi vurdere om det er behov for særlig kompensasjon til fiskere som måtte lede et økonomisk tap i forbindelse med ODs seismikkinnsamling utenfor Lofoten og Vesterålen. Fiskerinæringen er representert i gruppen som skal vurdere dette, og gruppen møtes første gang 12. november.

Virkning på fisk

Det har vært drevet betydelig forskning på seismikkens virkning på fisk. Effekten på egg og larver er minimal på bestandsnivå. Det er også forsket på mulig skremmeeffekt av fisk i forbindelse med seismikkskyting.

Et forsøk fra Nordkappbanken der det ble benyttet innleid seismikkfartøy for å skyte et testområde, viste en mulig effekt på enkeltarter. For å styrke kunnskapen om eventuell skremmeeffekt, planlegger Oljedirektoratet en undersøkelse under reell innsamling av seismikk i Lofoten 2008 i regi av Havforskningsinstituttet.

Det har også vært utført forsøk for å undersøke adferdsendring hos tobis etter mistanke om en mulig effekt av seismikk. Disse forsøkene viser svært liten eller ingen effekt på tobisen.

Olje- og energidepartementet er opptatt av god sameksistens med fiskerinæringen. Utvinningstillatelser som befinner seg i sårbare områder har allerede i dag tidsbegrensninger når det gjelder innsamling av seismiske data og boring av brønner. Det er ikke lov til å samle inn seismikkdata i perioder med intensivert fiske eller ved forekomst av større mengder fiskeegg og -larver i sjøen. Undersøkelsene vil fortelle oss hvordan seismikkaktiviteten i tiden framover kan møte behovet for mer data uten å ramme fiskeriene