Historisk arkiv

”Smisking” med Saudi-Arabia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tilsvar publisert i VG. Av statssekretær Anita Utseth (Sp) i Olje- og energidepartementet og statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Utenriksdepartementet.

Tilsvar publisert i VG. 

Av statssekretær Anita Utseth (Sp) i Olje- og energidepartementet og statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Utenriksdepartementet.

VGs kommentator Hanne Skartveit hevder i en artikkel søndag 18. februar (”Smisker med barbarer”), at Norge ”smisker” med Saudi-Arabia ved å unngå å ta opp spørsmål om menneskerettighetene og manglende ytringsfrihet i landet. Hun skriver også at Norges håndtering av karikaturstriden var påvirket av våre energiinteresser. Hun tar fullstendig feil.

Regjeringen ser med alvor på de meget grove brudd på menneskerettighetene Saudi-Arabia er ansvarlig for. Derfor er menneskerettighetsspørsmål jevnlig tatt opp innenfor rammen av vår mest betydningsfulle bilaterale kontakt, våre konsultasjoner om energispørsmål.
 
Saudi-Arabia ønsker å tre tydeligere frem internasjonalt. Saudi-Arabias medlemskap i FNs Menneskerettighetsråd og deres tilretteleggelse for forhandlinger mellom Fatha og Hamas er to tegn på dette. Saudi-Arabias åpning mot omverdenen skaper økte muligheter, også for bedring på menneskerettighetsfeltet. Norge vil gjøre det klart at medlemskapet i FNs Menneskerettighetsråd forplikter Saudi-Arabia til reelle fremskritt på menneskerettighetsområdet. Vi er kjent med at da en delegasjon fra Stortingets utenrikskomité besøkte Saudi-Arabia 21. til 25. januar møtte delegasjonen et bredt spekter av representanter fra det offisielle Saudi-Arabia, representanter for den saudiske Menneskerettighetskommisjonen og uavhengige observatører. Besøket etterlot inntrykk av et Saudi-Arabia som ønsker gradvis reform og økt bredde i samarbeidet med Norge.

Regjeringens budskap under karikatursaken var et klart forsvar for ytringsfriheten. I tillegg framførte vi et ønske om dialog. Fra norsk side var budskapet det samme i Saudi-Arabia som i andre, ikke-energiproduserende land.

Regjeringen vil fortsette å ta opp brudd på menneskerettighetene i Saudi-Arabia. Vårt ønske er en tettere og bredere dialog, en dialog som også omhandler spørsmål der vi er uenige.