Historisk arkiv

Ulike forutsetninger gir ulik satsing.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Av Anita Utseth, statssekretær i Olje- og energidepartementet Publisert i Nationen

Ulike forutsetninger gir ulik satsing.

Av Anita Utseth, statssekretær i Olje- og energidepartementet
Publisert i Nationen 15.01.2007

Nationen viser i lederen torsdag 10. januar til at "Danmark gjør det" i sin omtale av omsettingspåbud for biodrivstoff. Om Nationen hadde sjekket ut dansk politikk innen området ville de ha funnet ut at danskene utfordrer EUs omsettingspåbud for biodrivstoff. Danmark har en målsetting om 0,1 % innblanding av biodrivstoff, langt fra EUs mål om 5,75 %. Danskene har i stedet konsentrert seg om forskning og utvikling av 2. generasjons biodrivstoffsløsninger ut fra muligheten for bedre utbredelse av ressurser. Danmark ønsker ikke å komme i en situasjon hvor de vil være avhengig av en storstilt import av biobrensel. Transportkostnad og miljøbelastning ved import reflekteres i begrenset grad i nasjonale klimaregnskap. Sverige og Danmark har dermed valgt helt motsatte strategier, ut fra ulike forutsetninger.

Norge er mye å lære av å se til våre skandinaviske naboer når det gjelder bioenergisatsing, ikke bare innen biodrivstoff. Både Danmark og Sverige har satset stort på bioenergi i elektrisitets- og varmeproduksjon. Erfaringene fra Danmark og Sverige viser at infrastruktur for varme har vært av vesentlig betydning for deres bioenergisatsing. I Norge er det lite utbygd infrastruktur for varme. Olje- og energiministeren har i Statsbudsjettet for 2007 stilt mellom 700 og 800 mill kroner disponibelt til utvikling av infrastruktur for varme, energieffektivisering og bioenergisatsing. Samtidig har Regjeringen gjennom forskningsprogrammet RENERGI en styrket utvikling av 2. generasjons biodrivstoff basert på trevirke. Dette vil åpne for muligheter for å i større grad utnytte norske råstoff og begrense importavhengighet.

Bruk av bioenergi er et satsingsområde for denne Regjeringen. Økt bruk av bioenergi er viktig for klima, vil redusere vår bruk av elektrisitet og kan bidra til næringsutvikling og utnyttelse av lokale ressurser. Skal vi lykkes må vi ta utgangspunkt i våre forutsetninger og lære av erfaringer gjort av andre. Regjeringen har gjort grep og vil fortsette å gjøre grep for en bærekraftig energiframtid og økt bruk av bioenergi.