Historisk arkiv

Vannkraften i folkets eie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kronikk ved Odd Roger Enoksen, publisert i Nationen 21. august 2007.

Kronikk ved Odd Roger Enoksen, publisert i Nationen 21. august 2007.

Soria Moria-erklæringen sier tydelig at ”våre energiressurser skal være hele folkets eie”. Regjeringen ønsker et sterkt offentlig eierskap til vannkraftressursene og har ønsket at hjemfallsordningen opprettholdes på en slik måte at offentlig og nasjonalt eierskap sikres.

Det var derfor med glede og en stor grad av ærbødighet at jeg fredag 10. august la fram en provisorisk anordning om offentlig eierskap til vannkraften, som har til hensikt at landets vannkraftressurser skal tilhøre offentligheten og forvaltes til det felles beste. Dette sikres gjennom prinsippet om offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå. Norsk lov er nå etter regjeringens syn i samsvar med EØS-retten.

Hjemfall er vederlagsfri overføring av kraftverk til staten når konsesjonstiden utløper. Hjemfallsordningen ble innført i 1909 med den hensikt å sikre offentlig eierskap til en evigvarende ressurs; vannkraften. Hjemfall omfatter vannkraftverk som kan utbringe mer enn 4000 naturhestekrefter, det vil si en årsproduksjon på om lag 20 GWh. Det betyr at mikro-, mini- og småkraftverk ikke omfattes av den nye anordningen.  Dette fører til at vi opprettholder et desentralisert eierskap også for mindre kraftverk, og sørger for å styrke næringsgrunnlaget rundt i distriktene.

Norges praktisering av hjemfall ble utfordret av EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA i 2001. Siden den gang har det vært gjort omfattende utredninger og vurderinger av lovverket rundt forvaltning av vannkraftressursene våre. ESA gikk høsten 2006 til sak mot Norge, og i juni i år kom EFTA-domstolen til at Norges praktisering av hjemfallsordningen ikke var forenlig med EØS-avtalen. Selv om vi tapte rettsaken, nektet regjeringen å gi opp kampen om offentlig kontroll over våre egne naturressurser. Det har vært drevet omfattende opplysningsvirksomhet og påvirkning utad fra regjeringens side, og saken har vært tema når mine kolleger og jeg har hatt møter med EU-land og Europakommisjonen. Denne aktiviteten har slett ikke vært bortkastet. For det skulle vise seg at selv om vi tapte rettsaken, vant vi mye gjennom dommens premisser ettersom domstolen aksepterte at offentlig eierskap er et mål i seg selv. På dette punktet fikk vi før domstolsavgjørelsen støtte fra Europakommisjonen og flere EU-land.

Det at domstolen aksepterer at offentlig eierskap er et mål i seg selv, åpnet for konsolideringsmodellen. Med denne modellen oppnår vi offentlig eierskap gjennom at bare offentlige kraftselskap får nye vannkraftkonsesjoner. Foregrepet hjemfall før konsesjonstidens utløp med tilbakesalg faller bort, slik at de private vannkraftverkene ikke lenger får fornyet sine konsesjoner. Etter regjeringens syn kommer lovverket nå i overensstemmelse med avgjørelsen fra EFTA-domstolen. Konsolideringsmodellen viderefører den tidligere ordningen med at private kan eie inntil en tredel av offentlige eide vannkraftverk.

Gjennom en provisorisk anordning om offentlige eierskap av vannkraften ble konsolideringsmodellen norsk lov fra fredag 10. august kl 1100. Ved å vedta en provisorisk anordning minsker regjeringen uklarheter og bidrar til å forhindre spekulasjoner i kraftsektoren. Vi bidrar også til å sikre forutsigbarhet og stabilitet i perioden fram til nødvendige lovendringer er på plass. Den provisoriske anordningen gir tid til grundige utredninger og forsvarlige høringer før Stortinget får forelagt en proposisjon til gjennomgang før endelig lovvedtak fattes.

Helt siden dommen falt, har vi hatt en løpende dialog med ESA om konsolideringsmodellen.  Denne kontakten vil fortsette utover høsten. Det vil være behov for grundige utredninger før endelig lovforslag kan legges fram for Stortinget. Vi må se på industriens behov og hva som skal til for å få nødvendig modernisering og opprusting av verk som hjemfaller. Staten må også ta stilling til hva som skal skje med kraft som hjemfaller til staten fra 2021 og utover.

Gjennom den provisoriske anordningen videreføres alle private konsesjoner, men hjemfall finner sted når konsesjonen utløper slik forutsetningen også var den gang konsesjonene ble gitt. En produksjon i privateide kraftverk på omlag 6,5 TWh vil ikke bli berørt av endringene. Dette gjelder også privateide kraftverk bygd før 1909, før hjemfall ble innført.

Regjeringen sikrer med dette offentlig eierskap til vannkraftressursene. Kommuner, fylkeskommuner og Statkraft kan for alltid beholde eierskapet til den vannkraften som er bygd ut. Jeg er stolt over å kunne bidra til å fronte hjemfallsordningen vår, en særegen, norsk ordning som har eksistert i snart hundre år. Slik ivaretar vi fullt ut målet i Soria Moria-erklæringen om å beholde energiressursene våre i folkets eie. Det nye vedtaket er et vedtak for framtiden.