Historisk arkiv

Viktige oppklaringer omkring strømpris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i Haugesunds avis, 11. september 2007

Etter nyheten om innføring av automatiske strømmålersystemer, har det blant annet blitt hevdet at det nye systemet vil gjøre det dyrere å bruke strøm om morgenen, midt på dagen og tidlig kveld. Det stemmer ikke.

Det automatiske strømmålersystemet som vil bli innført innen 2012 vil åpne for at strømkundene som ønsker det kan inngå kontrakter med mer varierende pris, muligens time for time. Dette vil kun skje dersom kundene etterspør det og dersom kraftleverandørene tilbyr slike kontrakter.


Kraftprisen er også i dag markedsstyrt slik at prisen er høyest når mange av oss bruker strøm. Forskjellen er at dagens målerutstyr ikke muliggjør avregning av forbruket time for time, men for eksempel annen hver måned. I dag baserer strømregningen seg på et gjennomsnittelig forbruksmønster. Det nye målersystemet åpner for at husholdninger som ønsker det, og som har mulighet til å ha et fleksibelt forbruk, kan inngå kontrakter med timesvariable priser og deretter legge om forbruket sitt ut ifra prisene. Disse forbrukerne vil da få redusert sin strømregning.

Det må presiseres at dersom strømforbruket til husholdningene ikke endrer sin forbruksprofil i forhold til i dag etter innføringen av den nye teknologien, vil ikke strømregningen bli påvirket nevneverdig.


Dersom en i framtiden fortsatt ønsker lik pris over døgnet eller over året (fastprisavtale) hindrer ikke de nye strømmålerne kundene å inngå slike avtaler. Det nye målersystemet åpner dermed for flere muligheter i kraftmarkedet og større valgfrihet. Sist vil jeg påpeke at både Forbrukerrådet og andre bransjeorganisasjoner lenge har etterspurt et mer moderne og korrekt målersystem for å gi forbrukerne bedre kontroll med eget forbruk.

Enkelte har bekymret seg for at det nye strømmålersystemet vil føre til flere branner. Dette er noe vi tar på alvor. Alle må være varsomme med bruk av elektriske artikler. Vi vil i forbindelse med den endelige utformingen av det nye strømmålersystemet selvfølgelig vurdere alle konsekvenser for å unngå økt brannfare.