Historisk arkiv

Bioenergi er vårt grønne gull

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kronikk av olje- og energiminister Åslaug Haga. Publisert blant annet i Romsdals Budstikke

Kronikk av olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp). Publisert blant annet i Romsdals Budstikke 02.05.2008

1. april ble regjeringens bioenergistrategi presentert. At bruken av bioenergi skal dobles innen 2020 var ingen aprilspøk. Det er tvert i mot ramme alvor at bioenergi er viktig for klimaet, næringsutvikling og kulturlandskapet. I Norden er bioenergi like stort som vannkraften. Her til lands har vi så langt ikke utnyttet denne ressursen godt nok.

14 TWh ny bioenergi tar Norge i riktig retning. For å bidra til den globale klimadugnaden er det min ambisjon at Norge skal bli en betydelig eksportør av rein, fornybar energi. Mye av den fornybare teknologien ligger et stykke inn i framtida, som vindmøller til havs. Når det gjelder å finne tiltak som vi kan iverksette på kort sikt, står bioenergi i særstilling fordi den kan tas i bruk nå. Det ligger både store penger og en helt nødvendig klimagevinst i skog, kratt, søppel og møkk! Dette er restprodukter vi har mer enn nok av i Norge, og som kan bli til ”gull” i form av varme, strøm, gass og drivstoff. Det er stor enighet om at det grønne gullet fra skogen skal utnyttes. Med bioenergistrategien går startskuddet for å ta bioenergi i bruk i stor skala i Norge.

Det er minst tre grunner til at det er viktig og riktig å øke produksjonen og forbruket av bioenergi. For det første vil økt bruk av bioenergi bidra til å kutte klimautslippene. Dagens utslippsnivå er rett og slett ikke bærekraftig. For det andre vil det gi arbeidsplasser i hele landet. En TWh bioenergi kan gi 300 til 400 årsverk. For det tredje vil det bidra til å holde kulturlandskapet åpent.

Vi har et krevende arbeid foran oss for å få til gjennombruddet for bioenergi og utvikle et kommersielt marked for denne typen energi. Her skal myndighetene, kommunene inkludert, legge til rette for at du og jeg kan gjennomføre tiltak i husholdningene, som å installere pelletskamin, få på plass ny vedfyring eller varmepumpe. Gjennom Enova vil vi bruke 100 millioner kroner på tilskudd til private husholdninger til oppvarming i 2008. Enova legger opp til en økt satsing på dette området, blant annet gjennom støtte til fjernvarmeinfrastruktur og lokale varmesentraler. Vi kan ikke fortsette å varme oss på fossil energi og elektrisitet i framtida. Elektrisk strøm til oppvarming er å kaste perler for svin, eller som jeg liker å betegne det: som å fyre med conjac eller å dusje i sjampanje.

Et viktig grep er at vi fra 2009 fjerner påbudet om redusert nettleie ved utkoplbart forbruk, noe som i dag hindrer økt utbygging av fjernvarme ved at kombinasjonen strøm og olje til oppvarming får en rabatt på 10 til 15 øre per kilowattime. Vårt grep gjør bioenergi mer konkurransedyktig. Oljefyring skal fases ut framover. Et forbud mot installering av oljekjeler i nye bygg blir innført fra 1. januar neste år. Det offentlige skal gå foran med å fase ut bruken av fossilt brensel. Innen første januar 2010 skal blant annet alle kommuner ha klima- og energiplaner. Over halvparten av alle landets kommuner har allerede gått på kurs i å lage slike planer. Jeg har selv vært tilstede på ett av disse kursene, og opplevde stort engasjement for dette blant politikere i kommunene. Ikke bare sparer det miljøet, det kan også spare kommunekassa for store summer ved at strømregninga blir redusert.
Med strategien skal vi få mange aktører til å jobbe sammen for å øke etterspørselen etter og tilbudet av bioenergi. Mange aktører skal være med å trekke lasset: Energiselskap må på banen, aktører innen skog og jordbruk, kommune, forskningsmiljø, Enova, Innovasjon Norge og flere må ta sin del av jobben. Sammen skal vi sørge for at det naturlige blir å velge bioenergi som oppvarmingskilde framover.

Det er et omfattende arbeid som skal gjøres de neste årene. Det skal bygges og utvikles et marked som i dag er lite. Vi skal være tett på bioenergiområdet i årene framover. Derfor etableres det nå et forum for bioenergi med representanter fra næringen. Forumet skal bidra til å bygge marked, sikre informasjonsutveksling og lage opplegg for kompetanseutvikling. Jeg vil selv lede forumet fordi dette er spennende og viktig arbeid.

Energinorge skal skape gull av gråstein, eller nærmere bestemt verdifull energi av søppel, kumøkk, avfall fra matproduksjon og flis. Bioenergi handler om å utnytte de biologiske ressursene bedre. Dette tjener klimaet, landskapet, kommunekassene og din egen lommebok. Det er lett å tenke problemer når vi snakker klima eller energi.  Men bioenergi handler om muligheter! Vi kan bruke dem, det er det regjeringens bioenergistrategi handler om.