Historisk arkiv

Fullt trykk i fornybarsatsingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Publisert i Dagbladet 15. august 2008

I Dagbladet 11. august kritiserer Erna Solberg regjeringens energipolitikk for å ha stått på stedet hvil i tre år. Hun tegner et feil bilde. Regjeringen har flere satsingsområder for å beholde, og få en enda mer miljøvennlig energiforsyning. Norge står ikke på stedet hvil i energipolitikken, skriver Av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i et svar til Solberg i Dagbladet 15.08 2008.

Av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

I Dagbladet 11. august kritiserer Erna Solberg regjeringens energipolitikk for å ha stått på stedet hvil i tre år. Hun tegner et feil bilde. Regjeringen har flere satsingsområder for å beholde, og få en enda mer miljøvennlig energiforsyning. Norge står ikke på stedet hvil i energipolitikken.

Regjeringen satser på energieffektivisering, miljøvennlig oppvarming og fornybar elektrisitet. Som for den forrige regjeringen er Enova vårt viktigste redskap på alle de tre satsingsområdene. Men til forskjell fra Bondevik II-regjeringen, er bevilgningene gjennom Enova mer enn tredoblet til om lag 1.450 millioner i år. I 2006 etablerte regjeringen en egen støtteordning for pelletskaminer, varmepumper og styringssystemer. I år kom en ny støtteordning til infrastruktur for fjernvarme, og en ny ordning rettet mot etablering av lokale varmesentraler. I vår la regjeringen fram en strategi for økt bruk av bioenergi. Dette velger Solberg å ”glemme”.

Et felles sertifikatmarked med Sverige er minst like viktig for denne regjeringen som det var for den borgerlige. Det første forsøket strandet, men nå har vi gjenopptatt arbeidet og kommet langt i samtalene med Sverige. I mellomtiden jobber vi intenst med å få unna vind- og vannkraftkraftkonsesjoner. Her har det skjedd et temposkifte under denne regjeringen. Det ble gitt 57 småkraftkonsesjoner i 2007 mot 16 under Bondeviks ledelse i 2003. Når det gjelder fjernvarme er tallene entydige: 16 konsesjoner i 2007 mot to i 2003. En viktig flaskehals i konsesjonsarbeidet var saksbehandlerkapasiteten i NVE. Denne ble styrket betydelig i RNB i år.

Når det gjelder utbygging av vindkraft har regjeringen mer vind i seilene enn Solberg velger å se. Vi har opphevet støttetaket på 25%. Likevel gir vi ikke mer støtte enn det som er nødvendig for å få realisert prosjektene. Det er sikkert Solberg også enig i. Enova lyste ut en ny runde til støtte til vindkraft i vår. OED har startet arbeidet med et omfattende lovarbeid som skal tilrettelegge for fremtidig utbygging av offshore vind.

Vi må ei glemme det arbeidet som gjøres i Enova og i kommunene på energiomlegging og energieffektivisering. Det er blant annet innført nye strenge standarder for energibruk i nye bygg. Dette nevner heller ikke Solberg. Hun overser óg regjeringens store satsing på utvikling av CO2-håndtering.
Regjeringens energipolitikk er ingen farse. Den viser handlekraft i energipolitikken og ikke minst tar den et stort og langsiktig klimaansvar.