Historisk arkiv

Grønn energi i Norge – og utlandet.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

svarreplikk fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i Dagens Næringsliv

I DN 25. november angripes jeg av Høyres Ivar Kristiansen under tittelen ”Grønn energi ut av landet.” Han kommer med flere påstander som ikke kan stå uimotsagt.

Kristiansen uttrykker bekymring for satsingen på fornybar energi. I år tilfører vi Enova 1,4 milliarder kroner til dette, noe som er mer enn tre ganger så mye i dag som ved oppstarten i 2002. Neste års budsjett legger til rette for det samme høye aktivitetsnivået. Denne formidable satsingen ønsker jeg velkommen, og ser ingen grunn til å bagatellisere den.

Videre uttykkes bekymring for at Statkraft vil investere fem milliarder i en vindpark i Storbritannia. Statkraft og andre store energibedrifter investerer i utlandet.  Det er gledelig at de store norske lokomotivene viser vei også i utlandet. Det er ingen motsetning mellom å investere både i utlandet og hjemme. At et statseid norsk energiselskap er så kompetent at de bidrar til å øke andelen av fornybar i Storbritannia bør skape begeistring, ikke bekymring. Spesielt når vi vet at andelen fornybar energi i Storbritannia er på 2% mot Norges 60%! Kort sagt: Grønn energi er bra - både i Norge, og i utlandet.

Avslutningsvis tar Kristiansen til orde for sertifikatmarked for fornybar energi. Jeg vil ønske Kristiansen velkommen etter. Denne regjeringen jobber for å etablere et felles sertifikatmarked med Sverige.  Vårt mål er å få sertifikatene på plass så snart som mulig, og jeg føler meg trygg på at det vil bidra til å realisere enda flere prosjekter innenfor fornybar energi. Jeg ønsker Kristiansens engasjement velkommen. Når det er sagt, det virker som engasjementet er sterkere nå enn da Høyre satt i regjering.