Historisk arkiv

Husholdningsstøtte til miljøvennlig oppvarming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Mange familier er opptatt av å bidra i klimadugnaden og mange ønsker å legge om til miljøvennlig oppvarming i boligen. Støtte til husholdningene kan gjøre det mulig for flere å gjøre gode og bevisste miljøvalg, skriver statsråd Haga i dette innlegget.

Av olje- og energiminister Åslaug Haga, publisert i en rekke aviser.

Mange familier er opptatt av å bidra i klimadugnaden og mange ønsker å legge om til miljøvennlig oppvarming i boligen. Støtte til husholdningene kan gjøre det mulig for flere å gjøre gode og bevisste miljøvalg. Derfor vil regjeringen i år bruke 100 millioner kroner på tilskudd til husholdninger som kjøper miljøvennlige oppvarmingsløsninger som pelletskamin og luft-til-vann varmepumpe. Selv om sola skinner ute, og fyringssesongen er noen måneder unna er det lurt å starte planleggingen av energiløsning allerede nå.

Ordningen omfatter pelletskamin, luft-til-vann varmepumper og styringssystemer.
Dette er modne teknologier som i dag ikke er utbredt, men som vi ønsker skal bli mer tilgjengelige for folk flest. Vi har sett at en slik ordning har fungert tidligere. I 2003 ga regjeringen støtte til å kjøpe luft-til luft varmepumper. Etterspørselen økte betraktelig og prisene gikk ned – det satte virkelig markedet i sving! Væske-til-vann og luft-til-vann varmepumper har ikke hatt samme markedsutvikling, og trenger derfor et løft for å bli et godt alternativ for husholdningene. Støtte til styringssystemer er viktig fordi slik teknologi også kan tas i bruk i husholdninger som ikke har pipe eller opplegg for vannbåren varme.

I husholdningene er det gode muligheter for å spare strøm og å ta i bruk bioenergi og andre fornybare energikilder til oppvarming. Det er et viktig bidrag til klimadugnaden at husholdningene går over fra strøm og olje til miljøvennlig oppvarming som pelletskaminer og varmepumper.

Når regjeringen i revidert nasjonalbudsjett har varslet at 100 millioner kroner skal brukes på husholdningstilskudd i år, kan vi nå vi ut til enda flere som er opptatt av å gjøre gode og miljøvennlige energivalg. Så min oppfordring er: Send søknad til Enova nå, slik at dere kan få søknaden behandlet i god tid før neste fyringssesong starter.