Historisk arkiv

Norsk-russisk energisamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg, Moskva 22. oktober 2008

Statssekretær Liv Monica Stubholt deltok i Nærings- og handels-ministerens delegasjon til Den blandede norsk-russiske kommisjon for økonomisk, industrielt og teknisk-vitenskapelig samarbeid. Møtet fant sted i Moskva den 22. oktober. Den russiske delegasjon ble ledet av 1. visestatsminister Viktor Zubkov.

Statssekretær Liv Monica Stubholts innlegget i møtet:

Norge legger stor vekt på arbeidet innenfor rammen av det strategiske partnerskap på petroleumssektoren i nord. Daværende president Putin tok i juni 2005 initiativ til dette viktige strategiske partnerskapet. Både Norge og Russland er ledende produsenter og eksportører av olje og gass. Vårt samarbeid omfatter energispørsmål generelt, spørsmål knyttet til energi-sparing, miljøspørsmål og klimautfordringene.

Det viktigste pågående fellesprosjekt på petroleumssektoren er for tiden utbygging av Sjtokmanfeltet i Barentshavet, der StatoilHydro deltar. Her skal det etter planen investeres om lag 15 – 20 mrd USD innen 2014. Investeringsbeslutningen skal tas i slutten av 2009. StatoilHydro ønsker også deltakelse i andre petroleumsprosjekter i Russland. Vi er stolte av norsk industriell petroleumskompetanse og glade for StatoilHydros deltakelse i prosjektet. Vi har tro på at dette vil bidra til gjensidig læring og nytte. Utviklingen av det kommersielle samarbeid på energisektoren i de to land vil også stille krav til god oppfølging av oss som politikere.

Et annet viktig samarbeidsprosjekt er leverandørprosjektet, som ledes av INTSOK. Formålet er å utvikle russisk oljeindustri som leverandør til petroleumssektoren i de to land. Her har det vært et godt samarbeid med Gazprom, som bl.a har bidratt til et viktig første skritt ved etablering av en database over relevant russisk leverandørindustri.

Statsråd Terje Riis-Johansen legger stor vekt på å utvikle dette videre i under energidialogen mellom de to land, herunder i den bilaterale arbeidsgruppen for energi.

Klimaspørsmål er en integrert del av energipolitikken. Klimaspørsmål er derfor også en viktig del av vår energidialog. Her skal særlig nevnes to stikkord:

• Den norske regjeringen har fokus på utvikling av teknologi for fangst og lagring av CO2 (CCS), der et siktemål vil være å gjøre det mulig å produsere olje, gass og kull på en ren måte i fremtiden. Fra norsk side ønsker man derfor støtte fra Russland i de inter-nasjonale klimaforhandlingene i København i 2009, slik at CCS kan godkjennes fullt ut som et internasjonalt klimatiltak.
• Energisparing og omlegging av energibruk er helt nødvendig for å redusere klimagass-utslipp. Vi vil uttrykke anerkjennelse til Russlands ambisiøse mål om å oppnå 40 % energisparing innen 2014 og invitere til dialog om konkrete tiltak.

Vi mener det ligger et potensial for samarbeid mellom det offentlige og næringslivet på begge disse områdene.

Som ledd i energidialogen mellom de to land var det også et arbeidsbesøk mellom Statsråd Riis-Johansen og viseminister i Russlands Energiministerium, Vladimir Azbukin i Oslo i slutten av september. Her berørte man bl.a. utviklingen på energisektoren generelt og grunnlaget for investeringer og prosjekter i Barentshavet. Fra norsk side omtalte man utviklingen i regjeringens nordområdestrategi, og viktigheten av det strategiske partnerskap med Russland på petroleumssektoren i nord ble understreket.

Vi vil gjerne bidra til å revitalisere arbeidet i Energiarbeidsgruppen, slik man ble enig om i møtet i Oslo. Vi ser frem til dette. Derfor inviterer vi til at Norge og Russland møter i Energiarbeidsgruppen både før og i forbindelse med Statsråd Terje Riis-Johansens besøk til Moskva i januar. Med politisk deltakelse i noen av møtene i arbeidsgruppen, vil man kunne markere betydningen av arbeidsgruppen og legge til rette for det viktige samarbeidet på ekspertnivå.

Her vil man eksempelvis kunne drøfte ikke bare temaer knyttet til olje og gass, men også CCS, fornybar energi, kraftutveksling, energiøkonomisering, vannforsyning og –kvalitet, kunnskap om vannføring og vannstand, og harmonisering av industristandarder for HMS i petroleumsvirksomheten i Barentshavet.

Våre to kyststater i Barentshavet kan sammen vise hvordan man forvalter et rent og rikt hav. Arbeidet i Energiarbeidsgruppen vil kunne bringe vårt samarbeid opp på et kvalitativt nytt nivå.