Historisk arkiv

Regjeringen satser på fornybar energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Ny tid, fredag 7. november 08

I Ny Tid 24. oktober kritiserer Bellona Norges satsing på fornybar energi. Bellona spør om det er typisk norsk å stå i ro. Jeg deler miljøbevegelsens utålmodighet.
Men utålmodighet må først og fremst være en inspirasjonskilde, og ikke et utgangspunkt for ensidig kritikk. For det leveres gode resultater på området.

Bessakerfjellet vindkraftanlegg ble offisielt åpnet 3. oktober i år. Anlegget ligger i Roan kommune i Sør-Trøndelag. Anlegget har mottatt 100 millioner kroner i støtte
gjennom Enova og vil kunne produsere om lag 150 gigawattimer pr år. Dette prosjektet vil altså kunne forsyne over 6.500 husholdninger med fornybar elektrisitet.

NSB kjører togene sine på en mer energieffektiv måte. Prosjektet ble omtalt i Aftenposten 19. oktober i år og er et godt eksempel på hvor enkle og virkningsfulle prosjekter innen energieffektivisering er. Prosjektet har fått 25 millioner kroner gjennom Enova og det er anslått at NSB kan spare om lag 100 gigawattimer pr år.

51 kommuner i Midt-Norge samarbeider om energiproduksjon fra avfall. Dette er et høyteknologisk biogassanlegg som foredler avfall til energi og jordprodukter.
Her reduserer vi utslippene av flere typer klimagasser, for eksempel den farlige klimagassen metan. Prosjektet heter Ecopro og produserer om lag 10 gigawattimer elektrisitet pr år. Det har fått 5 millioner kroner fra Enova. Et svært spennende
prosjekt.

Nylig gav Enova over 70 millioner kroner til et stort fjernvarmeprosjekt på Lillestrøm. Prosjektet er basert på bioenergi og vil sikre en stabil og miljøvennlig energiforsyning i området. Jeg mener det er akkurat slike anlegg Norge trenger.

Lista over gode prosjekter innen fornybar energi og energieffektivisering i Norge er lang. Enova har i dag en prosjektportefølje på over 1.000 prosjekter innen fornybar
energi og energieffektivisering. Noen er store og noen er små. Det viktige er at de gjennomføres i dag med kjent teknologi, og at de i sum bidrar til at Norges energiforsyning blir mer miljøvennlig og mer fleksibel.

Norges høye andel fornybar kraftproduksjon står i en særstilling, som ikke uten videre er sammenlignbar med andre land. Men det gir oss et godt utgangspunkt. Enova er regjeringens viktigste redskap i omleggingen til en mer miljøvennlig energiproduksjon. Jeg vil satse på Enova i årene fremover og legger opp til å gi dem en ramme om lag 1,8 milliarder kroner i 2009. Dette legger vi opp til å øke ytterligere i årene deretter. Enovas støtteordninger for vindkraft vil være gjeldende fram til et eventuelt sertifikatmarked tar over. Når vi tilfører midler til et velfungerende system, kommer resultatene.

Bellonas fremstilling er derfor for ensidig og tegner et altfor negativt bilde. Det er lite inspirerende for de aktørene som skal gjennomføre disse prosjektene. Det er mange små og store aktører i hele landet som er svært entusiastiske og kompetente. Jeg vil si at det er typisk for dem å være gode.

Terje Riis-Johansen, olje- og energiminister