Historisk arkiv

Sameksistens på sokkelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av statssekretær Liv Monica Stubholt, publisert i Nordlys 12. februar 2008

Det er i den senere tid blitt rapportert om økt konfliktnivå mellom fiskeri- og petroleumsinteresser.

30. januar ble det i mediene referert fra representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund, der styreleder Inge Halstensen hevdet at fiskerne trakasseres av oljenæringen.

Fiskeri og petroleum er to av våre viktigste næringer. Gjennom dialog og respekt for hverandres interesser har man gjennom nærmere 40 år som hovedregel funnet akseptable løsninger ved interessemotsetninger. Norske myndigheter legger stor vekt på sameksistens mellom disse to viktige næringene. Vi skal også i framtiden anstrenge oss for å finne gode løsninger slik at fiskeri- og petroleumsnæringen kan leve side om side.

Oljeproduksjonen på norsk kontinentalsokkel er fallende. Det er nødvendig å lete hvis vi skal finne mer, slik at næringen kan fortsette å skape sysselsetting, regionale ringvirkninger og bidra til verdiskapingen i et langsiktig perspektiv. Seismiske undersøkelser er et nødvendig verktøy i leteprosessen. Det er imidlertid både viktig og mulig å forhindre og begrense eventuelle problemer som dette kan medføre. Oljedirektoratet og Fiskeridirektoratet går gjennom regelverk og praksis for seismisk datainnsamling for å se om dette er tilpasset dagens aktivitetsnivå. Dette er et omfattende arbeid, hvor også fiskeriorganisasjoner er involvert i prosessen. Det skal utarbeides forslag til tiltak innen 1. april 2008.

Når det gjelder petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen er det på ingen måte tatt noen avgjørelser ennå. Denne beslutningen skal tas når forvaltningsplanen skal oppdateres i 2010, basert på den kunnskapen som da foreligger – blant annet de seismiske data som Oljedirektoratet innhenter.

Det er viktig at vi til enhver tid har den beste kunnskap tilgjengelig og god kontroll på seismikkaktiviteten på norsk sokkel. Myndighetene vurderer nå regelverk og praksis for seismikkaktiviteten, og ønsker å bidra til å redusere konfliktpotensialet. Regjeringen er opptatt av å sikre grunnlaget for fiskerienes framtid og andre problemstillinger knyttet til seismisk aktivitet.

Vi tar derfor rapportene om konkrete episoder alvorlig. Vi har invitert Norges Fiskarlag til et møte den 13. februar. Alle fakta skal på bordet. Har det foregått overtramp, vil dette bli fulgt opp, for eksempel i dialog med petroleumsnæringens organisasjoner.