Historisk arkiv

Vi skal utnytte vårt «grønne gull»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Jeg har en ambisjon om at Norge skal bli en stor eksportør av rein, fornybar energi. Det vil være et viktig bidrag til klimadugnaden og gi framtidsretta arbeidsplasser og verdiskaping, skriver olje- og energiminister Åslaug Haga i LO-aktuelt i januar 2008.

Jeg har en ambisjon om at Norge skal bli en stor eksportør av rein, fornybar energi. Det vil være et viktig bidrag til klimadugnaden og gi framtidsretta arbeidsplasser og verdiskaping.

Av Olje- og energiminister, Åslaug Haga
Publisert i LO-Aktuelt nr. 1-2008

Norge er bygd ved hjelp av store energiressurser, først vannkraft og siden olje og gass. Nå må vi bygge broen fra den fossile tidsalder over til den fornybare tidsalder. Bioenergi, vindkraft på land og til havs, hydrogen og solenergi er energi vi skal basere oss på i framtida. Regjeringen jobber derfor med styrking av forskning på fornybar energi, støtteordninger og andre rammer som må på plass for å få fram energiproduksjon og leverandørindustri som er tilpasset verdens klimasituasjon.

Vindkraft til havs har et enormt potensial for å produsere store mengder ren energi. Det røffe klimaet utenfor kysten vår kan bli en velsignelse for framtidas energiproduksjon her til lands. Lykkes vi med å utvikle havvindmøller i stor skala, vil de kunne produsere mangedoblet dagens forbruk av elektrisitet i Norge. Flere norske selskap planlegger nå pilotanlegg med mål om framtidig fullskala drift av flytende vindkraftparker.

Vi må våge å tenke både stort og langsiktig. Teknologien for å bygge ut flytende havvindmøller i stor skala finnes ikke i dag. Installasjonene må tåle et røft havmiljø, og kostnadene må ned. Med en satsing på flytende vindkraft vil Norge stå i en særstilling. Hvis vi lykkes, kan vi eksportere teknologi og kompetanse til det internasjonale markedet, slik vi i dag er en stor eksportør av teknologi til petroleumssektoren.

Vindkraft på land er også viktig. Jeg vil raskt ha på plass rammebetingelser som gjør det interessant å bygge vindkraft i Norge. Vind er en fantastisk ressurs som må utnyttes, og i motsetning til oljen tar vinden aldri slutt.

Bioenergi, eller vårt «grønne gull», skal utnyttes bedre. Bioenergiproduksjonen skal dobles innen 2020 ved å bygge ut nye 14 TWh. Bioenergi handler om å skape gull av gråstein; det vil si søppel, kumøkk, avfall fra matproduksjon, flis og annet materiale. Det er åpenbart fornuftig å utnytte avfallsressursene vi har bedre. Bioenergi gir arbeidsplasser i hele landet – faktisk gir hver eneste TWh 300 til 400 årsverk. Bioenergi er i stor grad moden teknologi som kan tas i bruk nå.

Historien om solcelleproduksjonen i Norge er et lite eventyr i seg selv. Kanskje blir det snart vanlig i Norge med solcellepanel på bolighus som gir elektrisitet til eget forbruk, eller til og med overskudd av elektrisitet som boligeieren kan selge inn i strømnettet? Dette er noe man så vidt er i gang med i Tyskland.

Jeg kan ikke spå hvilke energikilder vi kan bli gode og store på i Norge. Jeg er spent på hvilke energieventyr vi vil se de kommende årene. Jobben min er å legge til rette for å utvikle et mangfold av energibærere, så må vi se hvilke som vinner fram.