Historisk arkiv

Flere tanker i hodet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Dagbladet tirsdag 18. august 2009

Jeg ønsker velkommen debatten om norsk oljepolitikk som har versert i Dagbladet de siste dagene. Vi er alle tjent med en åpen og god dialog rundt denne viktige sektoren. Jeg ønsker å bidra til en saklig og kunnskapsorientert debatt, skriver olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i Dagbladet i dag.

Jeg ønsker velkommen debatten om norsk oljepolitikk som har versert i Dagbladet de siste dagene. Vi er alle tjent med en åpen og god dialog rundt denne viktige sektoren. Jeg ønsker å bidra til en saklig og kunnskapsorientert debatt.
 
Det er i Dagbladets spalter blitt hevdet at norsk oljeproduksjon er over om åtte år. Virkeligheten er at den vil pågå i tiår framover – men med et gradvis lavere produksjonsnivå. I de nærmeste år vil lavere oljeproduksjon bli ”erstattet” av økt gassproduksjon. Petroleumsalderen er på langt nær over. Selv med en betydelig lavere aktivitet vil næringen fortsatt være meget stor i norsk sammenheng i lang tid framover.
 
Så langt har den norske stat mottatt over 6 000 milliarder kroner i inntekter fra petroleumsressursene våre. Petroleumssektoren står i dag for mer enn en fjerdedel av verdiskaping i landet vårt. Ved å spare en del av disse midlene i pensjonsfondet sikrer vi velferden til fremtidige generasjoner og får en stabil norsk økonomi. Samtidig som vi investerer i verdipapirer bruker vi av inntektene til å støtte ny fornybar energi, forbedre samferdsel og innovasjon. Vi bruker dagens verdier til å skape morgendagens arbeidsplasser.
 
Et viktig element i norsk petroleumspolitikk har vært, og er, å gi ringvirkninger på fastlandet. Under utbyggingen av Snøhvit var bedrifter fra alle landets kommuner, med unntak av én, involvert! Analyser viser at opp til 200 000 personer i dag er ansatt i petroleumsrelatert industri.
 
Verden står ovenfor store klimautfordringer samtidig som det er stadig behov for store mengder energi. Med våre energiressurser følger også et internasjonalt ansvar. Derfor er norsk petroleumsindustri underlagt strenge miljø- og sikkerhetskrav.
 
Regjeringen vil fortsette å satse på utvikling av løsninger som kan bidra til å løse verdens energi- og klimautfordring. Petroleum vil ta slutt, og vi vet at vi må redusere bruken av fossil energi. I den sammenheng er det interessant å se hvordan nye industrier oppstår. Norsk offshorekompetanse plasserer Norge i en fremragende posisjon. Jeg har tro på at det neste feltet denne kompetansen kan brukes til er å kommersialisere teknologier som vindkraftproduksjon til havs og karbonfangst og –lagring. Dette er som kjent av regjeringens sterkeste satsingsområder, og jeg har store forventninger til hva vi vil få til på disse områdene.
 
Norge har store fornybare energiressurser i form av vann, vind og biologisk materiale. Disse må videreutvikles og forvaltes på en minst like god måte som olje og gass. Satsingen på fornybar energi må være både kortsiktig og langsiktig. På kort sikt gjelder det å få fram mer bioenergi, utnytte mer småkraft og få opp mer vind på land. På lang sikt har jeg en visjon om at Norge skal kunne produsere store mengder offshore vindkraft. Da vil vi ha et produkt det vil være stor etterspørsel etter på kontinentet. Offshore vind er spennende, men først et godt stykke inn i framtida. En god stund til skal vi derfor være stor eksportør av fossil energi. Jobben vår som politikere er nå å starte arbeidet som skal lede oss over i den fornybare æra.
 
Mitt budskap er derfor at vi må ha flere tanker i hodet på en gang. For det første skal vi forsette vår balanserte utvinningspolitikk av olje og gass. For det andre skal vi gjennom karbonfangst- og lagring bidrag til mindre utslipp. For det tredje skal vi videreutvikle og drive fram mer fornybar energi. Regjeringen vil på denne måten legge til rette for at Norge også i fremtiden skal være blant verdens ledende energinasjoner.