Historisk arkiv

Fullt trøkk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i lokal- og regionalpresse

Fangst og lagring av CO2 et helt nødvendig klimatiltak, men teknologien er fortsatt umoden. Derfor er CO2-håndtering et hovedsatsingsområde i den norske klimapolitikken, og vi har satt av 3,5 milliarder kroner til dette arbeidet i 2010, skriver statssekretær Robin Kåss i et avisinnlegg.

Innlegget har blant annet stått på trykk i Adresseavisen (16.11) og Stavanger Aftenblad (17.11).

Fangst og lagring av CO2 et helt nødvendig klimatiltak, men teknologien er fortsatt umoden. Derfor er CO2-håndtering et hovedsatsingsområde i den norske klimapolitikken, og vi har satt av 3,5 milliarder kroner til dette arbeidet i 2010. Hvis vi lykkes med å utvikle CO2-håndtering til et fungerende og kraftfullt virkemiddel, vil vi ha kommet et viktig steg nærmere målet om et mer klimavennlig samfunn.

Det er synd at enkelte debattanter fremstiller det slik at det er mangel på politisk vilje som er hovedproblemet i satsingen på CO2-håndtering i Norge. Dette er feil. Det er tvert i mot slik at det er politisk vilje som har ført til at vi nå er i gang med å bygge Teknologisenteret for CO2-fangt på Mongstad. Under den rødgrønne regjeringen har Norge blitt verdensledende på dette området.

CO2-håndtering er utfordrende teknologisk og industrielt. Fullskala CO2-fangst er gigantiske og svært komplekse industrielle utbygginger, og fangstanlegg har ikke tidligere vært bygget i tilknyting til kraftverk. Vi skal løse disse utfordringene, men det er ikke nok bare å vedta et godt prosjekt. Hver eneste detalj må arbeides med og sikres. Samtidig vet vi at det haster. Derfor har vi fullt trøkk på dette arbeidet.

Robin Kåss, statssekretær (Ap) Olje- og energidepartementet