Historisk arkiv

Mer energi og mindre CO2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Aftenposten 26. oktober 2009

Innlegg i aftenposten av Robin Martin Kåss, statssekretær (Ap) Olje- og energidepartementet

I Aftenposten 10. oktober problematiserer Terje Osmundsen om hvorvidt vi burde begrense letingen etter olje og gass for å bekjempe klimaendringene.

Det internasjonale energibyrået viser at for å nå målet om maks to graders oppvarming må veksten i fossil energi bremse kraftig. For å få mer energi og mindre CO2 må vi satse tungt på energieffektivisering, fornybar energi og karbonfangst og lagring. Kullforbruket må ned med nesten 20 % i 2030, mens verdens olje- og gassforbruk vil måtte være hhv om lag 5 og 15 % høyere enn i dag.

Leting etter olje og gass er nødvendig for å erstatte fallet i produksjonen fra gamle felt i Norge og utlandet, selv i et to graders klimaregime. Å stoppe letingen vil i stedet kunne bidra til å øke bruken de store kjente forekomstene av kull og ukonvensjonell olje.

Vi vet at verden trenger mer energi, og at vi må redusere klimagassutslippene. Skal vi få til dette, så må vi kombinere et stramt internasjonalt klimaregime med en aktiv energipolitikk. På den måten reduseres den mest forurensende energiproduksjonen først.

Robin Martin Kåss, statssekretær (Ap) Olje- og energidepartementet