Historisk arkiv

Offensiv energipolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Inlegg av Terje Riis-Johansen i magasiet LO-Aktuelt

Innlegg av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i magasiet LO-Aktuelt

Det siste året har vært preget av finansuroen. Hvis vi skal lykkes med å holde hjulene i gang og arbeidsledigheten nede, må vi forvalte energisektoren på en god måte. Jeg har derfor brukt mye tid på å løse en rekke konkrete saker for å legge til rette for jevn og høy aktivitet i bransjen.

I mitt første år som olje og energiminister har jeg samarbeidet godt med fagbevegelsen, og vi har fått til mye. Det siste året la vi frem forvaltningsplanen for Norskehavet og startet en åpningsprosess for områdene rundt Jan Mayen. Vi har gjennomført tildelinger i 20. konsesjonsrunde og aktivt brukt ordningen med tildeling av lisenser i forhåndsdefinerte områder (TFO). Vi har godkjent plan for utbygging og drift (PUD) av Goliatfeltet, for Trollprosjekter og for Oselvar.  Vi har økt produksjonen av fornybar energi, startet leverandørnettverket INTPOW og fått på plass et godt industrikraftregime inkludert en ny garantiordning til 20 milliarder. Grønne sertifikater, forslag til ny havenergilov, endringer i energiloven, økt forskningsstøtte og rekordstore tildelinger til fornybar energi og energieffektivisering har bidratt til å sikre både miljø og arbeidsplasser. I statsbudsjettet ble det foreslått å bevilge omlag 3,5 milliarder kroner til CO2-håndtering som i hovedsak skal gå til bygging av Testsenteret på Mongstad.

Jeg lover å jobbe hardt for at den gode utviklingen fortsetter. På kort sikt er jeg spesielt opptatt av at vi tar vare på kompetansen og arbeidsplassene i leverandørindustrien. Dette er et viktig punkt i den nye regjeringserklæringen. Vi skal legge til rette for en innovativ leverandørindustri hvor vi kombinerer lokal forankring med utvikling og internasjonalisering.

Det første jeg gjorde etter at den nye regjeringssammensetningen ble presentert i oktober var å møte med representanter for næringen og fagbevegelsen. Selv om aktiviteten på sokkelen er høy, så opplever en rekke norske leverandører ordretørke. Dette var også tema på et møte hadde jeg et møte med LO-lederen og representanter for Fellesforbundet, EL & IT og Industri Energi 5. november. Dialog med fagbevegelsen er viktig for den rød-grønne regjeringen, og jeg verdsetter det konstruktive samarbeidet vi har.

På møtet med LO 5. november gikk startskuddet for 21. konsesjonsrunde. Vi ønsker å gi industrien tilgang til attraktive områder og bidra til forutsigbarhet og jevn aktivitet. Målet er å gi bransjen mulighet til langsiktig verdiskaping og trygge sysselsetting. Dette er blitt positivt mottatt av bransjen og LO.

Norge er blant verdens ledende energinasjoner.  Det har gjort at vi det siste året har stått sterkere enn de fleste andre land.  Jeg lover at vi sammen med fagbevegelsen skal holde trykket oppe, slik at Norge også fremover er godt rustet til å møte omskiftelige og krevende tider.