Historisk arkiv

Vilje og evne til å lykkes med CO2-håndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Replikk i Vg 31. juli 2009

Replikk fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i Vg 31. juli 2009


I et innlegg i VG 21. juli kritiserer KrFs energi- og miljøpolitiske talskvinne, Line Henriette Holten Hjemdal, regjeringen for å ha gjort for lite i forhold til fangst og lagring av CO2 (CCS). Hovedproblemet i følge Hjemdal er manglende politiske vilje.

La meg først starte med det Hjemdal og jeg er enige om. Klimaendringene er vår tids største utfordring. For å møte dette må vi sørge for tilgang på sikker energi og samtidig bidra til en rask overgang til et lavutslippssamfunn. For å lykkes i kampen mot den globale oppvarmingen og samtidig levere nok energi til verden er det vesentlig med økt satsing på fornybare energikilder, energieffektivisering - og fangst og sikker lagring av CO2.

Denne regjeringen står for en unik satsning på CCS.  Det å lykkes, er uten tvil det viktigste Norge kan bidra med i den internasjonale klimakampen. Jeg er stolt av at Regjeringen i hele denne perioden har vist mot, vilje og evne til å prioritere satsingen på CCS.  Regjeringen har blant annet bidratt til å legge grunnlaget for teknologisenteret på Mongstad (TCM), fullskala CO2-håndtering på Mongstad, og økt bevilgningene til forskning og utvikling betydelig.

Samtidig som vi skynder oss, må vi ta de teknologiske og økonomiske utfordringene vi støter på underveis på alvor. På verdensbasis er det ennå ikke bygget et fullskala CO2-fangstanlegg for fossile kraftverk. Skal vi lykkes, må vi planlegge og utføre disse prosjektene med realistisk teknisk og kostnadsmessig risiko.  Dette har ikke med vilje og gjøre, men respekt for utfordringene knyttet til å utvikle teknologier fra forskningsstadiet til industriell skala.

Teknologisenteret på Mongstad er et stort og komplekst industrianlegg og arbeidet med CO2-håndtering her er svært viktig i verdenssammenheng. Testing av fangst på to ulike røykgasser gjøres ingen andre steder i verden. Min ambisjon er å gjøre mest mulig for at vi kan finne fram til de beste løsningene.

Vi vet at veien framover kan være kronglete, men ved å legge til rette med nok ressurser, og samarbeide med de fremste fagmiljøene, er jeg sikker på at Norge vil være et foregangsland for utvikling og realisering av løsninger for fangst og lagring av CO2 framover. Høstens valg vil være et klimavalg. Jeg mener at fortsatt rødgrønn regjering er den beste garantien for at Norge forblir i front innenfor fangst og lagring av CO2.