Historisk arkiv

Et foregangsland innen CO2-håndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Adresseavisa, 03.05.2010

Innlegg av Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen om åpningen av forskningsanlegget for CO2-fangst på Tiller, på trykk i Adresseavisa, 03.05.2010.

Ny teknologi vil være avgjørende for å redusere klimautslippene. Det er derfor med stor glede jeg kan gratulere Trondheim og SINTEF/NTNU med åpningen av forskningsanlegget for CO2-fangst på Tiller.

Dette anlegget vil styrke det norske arbeidet med utvikling av CCS-teknologier ytterligere. Åpningen fant sted i forrige uke, og jeg vil besøke anlegget allerede denne uka, i forbindelse med samrådet om petroleumsmeldingen.

Klimaendringene er en av de mest komplekse utfordringene vi står overfor. Det finnes ikke noe enkelttiltak som alene kan løse problemene, men det er essensielt å produsere og bruke energi på en måte som minimerer utslippene av klimagasser. I Norge satser vi derfor sterkt på fornybar energi og energieffektivisering.  Samtidig viser alle analyser at fossile energikilder vil fortsette å være en sentral del av energivirkeligheten i lang tid framover. Regjeringen har derfor prioritert arbeidet med fangst og lagring av CO2, såkalt CO2-håndtering. CO2-håndtering kan bidra til å redusere utslippene av CO2 fra kull- og gasskraftverk med opptil 90 prosent. I tillegg er det et betydelig potensial for kutt i utslipp fra industrien.

Vi står imidlertid foran store utfordringer. Vi må få ned kostnadene og energiforbruket ved CO2-håndtering. Her har Norge ambisjoner om å være et foregangsland. Regjeringen gjennomfører en helhetlig satsing på CO2-håndtering med støtte til teknologi¬utvikling i alle faser, fra forskning via utprøving til kommersialisering. Byggingen av teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad startet i fjor sommer. Teknologisenteret skaper en arena hvor brukere og leverandører av teknologi kan møtes, for målrettet utvikling, testing og kvalifisering av teknologi.

Vi har også forskningsmiljøer med meget høy kompetanse innen CO2-håndtering, og en kraft- og prosessindustri med sterke teknologimiljøer og erfaring med å ta i bruk ny avansert teknologi. Teknologimiljøene i Trondheim er spesielt langt fremme innenfor dette området, og åpningen av forskningsanlegget på Tiller utenfor Trondheim i dag, er et viktig skritt videre.

Videre er det etablert to forskningssentre dedikert fangst og lagring av CO2, BIGCCS i Trondheim og SUCCESS i Bergen. Disse aktivitetene utgjør et viktig og nødvendig supplement til teknologisenteret på Mongstad. Staten bidrar med omkring 180 millioner kroner i 2010 gjennom CLIMIT-programmet til forskning innen CO2-håndtering.

Norske miljøer er også ledende innenfor lagring av CO2.  I Norge har vi fjorten års erfaring med lagring av CO2 i geologiske formasjoner under havbunnen i forbindelse med gassproduksjonen fra Sleipner i Nordsjøen. Lagring av CO2 fra Snøhvit gir oss ytterligere erfaring.

Ny teknologi vil være avgjørende dersom man skal nå målet om å redusere globale klimagassutslipp med 50-85 % innen 2050. Det er en målsetning for Regjeringen at arbeidet med CO2-håndtering som gjøres her hjemme, skal få betydning også internasjonalt. Norge er derfor en av pådriverne innen et stadig bredere internasjonalt samarbeid for å framskynde bruken av CO2-håndtering globalt.