Historisk arkiv

Ingen Mongstad-blues!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Nationen, 17.06.2010

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansens oppfordring til en bred satsing på CO2-håndtering for å redusere utslipp, på trykk i Nationen 17.06.2010.

Ola S. Elvevold er i sin kommentar ”Mongstad-blues” i Nationen 11. juni skuffet over at andre CO2-håndteringsprosjekter kan stå klare før fullskalaanlegget ferdigstilles på Mongstad. Det er ikke jeg. Vi står ovenfor en av menneskehetens største ufordringer – klimaendringene, og en bred satsning på CO2-håndtering vil være helt avgjørende hvis verden skal nå målet om reduserte utslipp. Jeg ser det kun som positivt, og helt nødvendig, at flere land satser med fullt trøkk på CO2-håndtering.

Og hvis det er slik at Elvevold ble oppløftet at sin tur til Longannet, vil jeg anbefale ham å besøke teknologisenteret på Mongstad. Dette teknologisenteret for CO2-fangst blir verdens største av sitt slag når det ventelig står ferdig om drøye halvannet år. Det skal da testes to CO2-fangstteknologier på to eksosgasskilder med ulikt CO2-innhold. Dette gir unik fleksibilitet, og gjør at testingen også er relevant for kullkraftverk og industriutslipp. Teknologisenteret på Mongstad representerer et konkret bidrag til teknologiutvikling innen CO2-håndtering.

Så det er altså på ingen måte slik at Mongstad-prosjektet er lagt på is, som Elvevold hevder. Planleggingen av fullskala fangstanlegg på Mongstad pågår for fullt! Vi har gjort kjent at vi trenger noe lenger tid enn først antatt for planlegging og prosjektering for å få et bedre og mer kvalitetssikret prosjekt. Regjeringens beslutning skyldes at prosjektet har vist seg mer krevende og komplekst enn vi trodde. Et fullskala-anlegg for fangst av CO2 fra eksosgass, slik det er planlagt på Mongstad, har aldri tidligere har vært bygget. Teknologien er isolert sett kjent, men den skal nå oppskaleres kraftig og anvendes på gasskraft. Dette skal skje på et raffineri i drift, som er et industriområde med store prosessanlegg og eksplosjonsfare. Dette stiller høye krav til sikkerheten. Og vi må være trygge på at fangstanlegget ikke medfører fare for helse og miljø. Vi gjør det vi gjør fordi vi mener det er det beste for Mongstad-prosjektet, og dermed også miljøet.

Vi har vært, og vi vil fortsette å være, svært ambisiøse i vår satsing på CO2-håndtering. Det er på grunn av politiske ambisjoner og vilje at vi i dag er i full gang med å bygge teknologisenter på Mongstad. Det er av samme grunn at vi er i full gang med å planlegge fullskala CO2-håndtering samme sted. Jeg mener vi er på god vei til å nå målene vi har satt oss, og jeg er glad for at også andre land ønsker å bidra til å gjøre CO2-håndtering til et kraftfullt virkemiddel i kampen mot klimaendringer.