Historisk arkiv

Forsyningssikkerheten må prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Bergens Tidende, 21.09.2010

Innlegg av statssekretær Per Rune Henriksen i Bergens Tidende om forsyningssikkerheten, 21.09.2010.

Johan Fr. Odfjell skriver i BT 17.september at ”det er NVEs og Statnetts historiske forsømmelser som er årsaken til det de selv kaller en krise”, og sår igjen tvil om behovet for ny kraftoverføringsledning til Bergen.

Det er riktig at strømnettet inn til og i bergensregionen trenger store investeringer. Nettopp derfor er det avgjørende for forsyningssikkerheten til folk i og utenfor Bergen by at vi får ny ledning inn i BKK-området, uavhengig av hva som burde vært gjort tidligere.

Odfjell foreslår flere tiltak for å redusere presset på strømnettet i bergensområdet. Flere av tiltakene kan på lengre sikt bidra til både å redusere forbruket og spare klimaet. Energieffektivisering er i den sammenheng viktig. Enova jobber godt for å nå Regjeringens mål om redusert forbruk og mer effektiv bruk. Når AMS-teknologien (automatisk strømmåling) innføres, vil den også bidra til økt bevisstgjøring omkring eget forbruk. Men forsyningssikkerheten til Bergen krever at vi handler konkret nå.

Ingen av Odfjells forslag løser den grunnleggende systemsvakheten som gjør at strømforsyningen inn i bergensområdet er sårbar, særlig vinterstid. Vi er nødt til å få en overføringsledning til inn i området så vi tåler en alvorlig feil, også når belastningen på nettet er størst en kald vinterdag. Så får vi komme tilbake til hva slags utbyggingsløsning som til slutt velges.

For øyeblikket vurderer fire eksterne utvalg ulike sider ved sjøkabelalternativet. Utvalgene skal levere sine konklusjoner innen 1. februar neste år. Fram til en ny ledning er på plass vil forsyningssikkerheten til bergensområdet være utilfredsstillende.
Jeg setter pris på alle forslag som kan redusere denne usikkerheten. Men lar vi være å bygge en ny linje, gjør vi oss skyldig i en historisk forsømmelse lik de Odfjell kritiserer i starten av innlegget sitt. Det ønsker ikke denne regjeringen å bidra til.