Historisk arkiv

Prioriterer fornybar energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Aftenposten 11.10.2010

Innlegg av statssekretær Per Rune Henriksen om fornybar energi, i Aftenposten 11.10.2010.

Artikkelen «Kutter i oljeforskning» i Aftenposten 6. oktober gir feil bilde av budsjettforslaget for 2011. I artikkelen blir det hevdet at petroleumsforskning er kuttet med 16 millioner kroner. Det reelle kuttet er på om lag 6 millioner kroner.
At budsjettet er noe lavere for 2011 skyldes hovedsakelig at Olje- og energidepartementets midler til strategiske instituttprogram er overført til Nærings- og handelsdepartementetr Dette kommer klart frem i budsjettet. Det er også viktig å huske at prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren, DEMO2000, i 2010 fikk en tilleggsbevilgning på 50 millioner kroner i revidert budsjett.

Norge har gjennom en høy skattesats og regnskapsavtalene et gunstig regime for forskning og teknologiutvikling. Regjeringens bevilgning til petroleumsforskning er også høy sammenlignet med andre petroleumsproduserende land. Dette har vært avgjørende for hvor Norge som petroleums- og teknologinasjon står i dag.

Regjeringen vil fortsatt jobbe for gode vilkår for petroleumsforskning i Norge, men virkeligheten dreier seg om prioriteringer. Regjeringen har derfor de siste tre årene valgt å prioritere forskning og utvikling innenfor fornybar energi og CO2-håndtering. Her har budsjettet blitt nesten tredoblet de siste tre årene.