Historisk arkiv

Satser på vindkraft i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Trønderavisa, 12.november 2010

I onsdagens leder i Trønder-avisa kan man få inntrykk av at det knapt satses på vindkraft i Norge. Det stemmer ikke. Regjeringen kan vise til solide resultater innen utbygging av fornybar energi.

Av politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp)

I onsdagens leder i Trønder-avisa kan man få inntrykk av at det knapt satses på vindkraft i Norge. Det stemmer ikke. Regjeringen kan vise til solide resultater innen utbygging av fornybar energi. Tall fra Nordel viser at vi har bygd ut dobbelt så mye vannkraft og vindkraft i Norge i perioden 2006 til 2008, som i hele Sverige, Finland og Danmark til sammen.

Regjeringen har altså tredoblet støtten til ENOVA etter at vi overtok. For 2010 har Enova bevilget nesten en milliard kroner til fire vindkraftprosjekter, hvorav vindmølleparken på Ytre Vikna er ett av disse. Støtten til utvikling av umodne teknologier er på samme måte firedoblet. Innenfor vind har dette medført at verdens første flytende havvindmølle er blitt bygget i Norge – og at verdens største vindturbin nå er under planlegging. Andre teknologiutviklingsprosjekter, herunder et verdensledende biogassifiseringsanlegg på Skogn, har også fått støtte inn under denne ordningen. Ordningen styrkes ytterligere i budsjettforslaget for neste år – noe som legger godt til rette for enda flere teknologiutviklingsprosjekter.

Satsingen på havvind er målrettet og går videre. Etter å ha vedtatt både en havenergilov og en havenergistrategi i mars, så mottok vi for noen uker siden en viktig rapport som grovsiler egnede områder for dette. Her finnes også arealer utenfor Nord-Trøndelag, og til neste år har vi avsatt midler til å gå videre med strategiske konsekvensutredninger på egnede områder. Videre har vi også foreslått penger til demonstrasjon av havenergi, og som sammen med eksisterende bevilgninger representerer en god start på et nødvendig løft i bevilgningene til dette.

I tillegg kommer ordningen med grønne sertifikater, noe som på sikt vil gi enda større investeringer i fornybar energi. Den svenske energimyndigheten har nylig beregnet at vindkraft innenfor denne ordningen vil bidra med om lag halvparten av målet for økt fornybar energiproduksjon – og likt fordelt mellom Norge og Sverige.

At noen av oss skulle ønske oss enda mer, betyr allikevel ikke at det ikke gjøres noe i dag.