Historisk arkiv

Vi må ha kraft i reserve!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i flere aviser desember 2010.

Svar til Kjetil Solvik-Olsen av statssekretær Per Rune Henriksen (Ap), Olje- og energidepartementet.

I Vårt Land forrige uke demonstrerer Ketil Solvik-Olsen og FrP igjen sin manglende forståelse for betydningen av å ha reservekraft i bakhånd. For vi er nødt til å ha gasskraftverkene i reserve dersom vi kommer i en situasjon med stor fare for rasjonering
 
I statsråd fredag ble det vedtatt å gi Statnett dispensasjon fra vilkårene i anleggskonsesjonene for bruk av de mobile gassfyrte reservekraftverk på Tjeldbergodden og i Nyhamna. Samtidig ble utslippstillatelsene midlertidig endret. Begge vedtak er gjeldende for perioden uke 1-20 i 2011. Dette gjør at anleggene kan tas i bruk ved eventuelle feil og i vanskelige driftssituasjoner og dermed være med å motvirke tvangsmessig utkobling av forbruk.
Men selv om vi skulle gjøre som FrP foreslår, og sette i gang gasskraftverkene, ville det bare ha begrenset effekt på prisene. Reservekraftverkene har en kapasitet på 300 MW og utgjør 3 promille av den totale produksjonskapasiteten i Norden, og ca.10 % av forbruket i Midt-Norge. Ved ekstreme pristopper, hvor litt ekstra produksjon kan senke prisen, og når Midt-Norge har en høyere pris enn alle tilstøtende områder kan imidlertid reservekraftverkene ha innvirkning på strømprisen. Men den siste tiden har Midt-Norge hatt lik pris som Nord-Norge og Sverige, og så langt i vinter har vi heller ikke sett slike ekstreme pristopper som vi så sist vinter. Den mulig positive prisvirkningen av å sette i drift reservekraftverkene vil altså være liten, mens den negative effekten av ikke å ha reservekraft tilgjengelig i tilfelle fare for rasjonering vil være stor.