Historisk arkiv

Vindkraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Sunnmørsposten 27.11.2010

Innlegg om vindkraft i Sunnmørsposten av Ivar Vigdenes, politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet den 27.11.2010.

Innlegg om vindkraft i Sunnmørsposten av politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet den 27.11.2010.

I Sunnmørsposten lørdag 13.11 er FrP ute i to innlegg og kritiserer satsingen til regjeringen på havvindmøller og kaller det drømmerier. 

Ja, vi har en drøm om at vindmøller til havs skal være en del av løsningen på klimautfordringen. Men denne regjeringen lar det ikke bli med drømmen, energiproduksjon til havs skal bli Norges neste store energinæring.

Må begynne. Skal vi få til en storstilt satsing på havenergi må vi begynne nå og vi må begynne på flere områder - både med arealvurderinger og teknologutvikling. Regjeringen gjør begge deler. Vi har vedtatt en havenergilov og en havenergistrategi. For noen uker siden mottok vi en rapport med egnede områder for havvind, og til neste år har vi avsatt midler til å gå videre med strategiske konsekvensutredninger på egnede områder. Videre har regjeringen også foreslått penger til demonstrasjon av havenergi, og som sammen med eksisterende bevilgninger vil representere en god start på et nødvendig løft i bevilgningene til dette.

Tredobla støtte. Regjeringen har tredoblet støtten til Enova etter at vi overtok. Støtten til utvikling av umodne teknologier er på samme tid firedoblet. Innenfor vind har dette medført at verdens første flytende havvindmølle er blitt bygget i Norge - og at verdens største vindturbin nå er under planlegging. Det er også mye spennende som foregår innen annen havenergi. Med støtte fra Enova har det blitt mulig å bygge verdens første saltkraftverk utenfor Hurum og tirsdag neste uke reiser olje- og energiministeren til Lofoten for å åpne et av verdens største tidevannskraftverk. Jeg kaller ikke dette drømmerier, men en offensiv satsing på framtidens næring.

Ivar Vigdenes

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.