Historisk arkiv

Energimerkeordningen skal bestå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av statssekretær Eli Blakstad, i VG 9.november

I VG 7. november er det gjengitt en misvisende sak når det gjelder energimerkeordningen for boliger som ble innført 1.juli 2010. Det er ikke riktig at boligeiere er blitt lurt.

I VG 7. november er det gjengitt en misvisende sak når det gjelder energimerkeordningen for boliger som ble innført 1.juli 2010.

Det er ikke riktig at boligeiere er blitt lurt. Olje- og energidepartementet har svart EFTAs overvåkingsorgan ESA at vi mener at den norske ordningen er i tråd med direktivet, og vil kjempe for å vinne frem med Norges syn. Vi mener den norske ordningen er et fullgodt system for å få energimerket boliger ved salg og utleie. Alternativet er at den enkelte boligeier skal betale fagfolk for å gjøre dette.

Det norske energimerkesystemet er gratis for boligeiere og bygget opp av kompetent ekspertise, slik at boligeiers registrering av opplysninger skal gi både boligeiere og –kjøpere en god oversikt over boligens energitilstand. Vi har vært opptatt av å lage en enkel og ubyråkratisk ordning som den enkelte boligeier selv kan utføre. Dette mener vi er i forbrukernes interesse. 

Ordningen er, som all annen informasjon som utveksles ved kjøp og salg av boliger, basert på tillit. Å oppgi feilaktig informasjon om boligens energistatus er på lik linje med å gi annen feilaktig informasjon om boligen ved salg. Forbrukermyndighetene må uansett fortsette å følge opp at boligkjøpernes rettigheter ivaretas, både når det gjelder boligens energistatus og annen informasjon de har krav på ved kjøp av bolig.

Regjeringen mener det er unødvendig at folk skal betale ekstra for å få energimerket boligen, og vi har etablert et system som sikrer at folk kan gjøre dette selv på en god måte. Det har vi sagt klart og tydelig fra til ESA om.