Historisk arkiv

Klare mål med elsertifikater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv 08.02.2011

Innlegg i Dagens Næringsliv av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som svar på en kronikk av Cathrine Hagem og Knut Einar Rosendahl, 08.02.2011.

Klare mål med elsertifikater
Av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp)

Cathrine Hagem og Knut Einar Rosendahl mener i Dagens Næringsliv 4. februar at formålet med den nye elsertifikatloven er uklar.  Jeg vil gjerne bidra til å klargjøre.

I følge Det internasjonale energibyrået IEA er det tre ting som er spesielt viktige i klimakampen: Mer fornybar energi, energieffektivisering og karbonfangst- og lagring (CCS). At vi satser på fornybar energi er bra for klimaet og det er bra for det norske kraftsystemet.

Et marked for elsertifikater er et effektivt støttesystem der myndighetene setter klare fornybarmål. Fram til 2020 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 26,4 TWh. Det tilsvarer forbruket til mer enn halvparten av norske husholdninger. Vi måtte ha bygd om lag åtte gasskraftverk for å komme opp på et slikt nivå. I stedet prioriterer vi å bygge ut ren fornybar energi ved hjelp av vindkraft, vannkraft og bioenergi.

At Norge trenger energi er det liten tvil om etter vinterens diskusjoner om strømpris og tappede magasiner. Elsertfikater vil sørge for at vi får mer fornybar kraft og mer stabile strømpriser.