Løft for norske leverandører (kronikk)
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Innlegg i Stavanger Aftenblad mandag 21. mars.
Tale/innlegg | Dato: 21.03.2011
Norsk petroleumsindustri er med sin teknologi, kompetanse og erfaring fra norsk sokkel godt posisjonert for oppdrag i det brasilianske markedet, skriver olje- og energiminister Ola Borten Moe i et innlegg i Stavanger Aftenblad 21. mars. I dag legger regjeringen fram Brasil-strategien.
I dag legger regjeringen fram Brasil-strategien. I mai starter produksjonen fra det Statoilopererte oljefeltet Peregrino utenfor Rio de Janeiro. Norsk petroleumsindustri er med sin teknologi, kompetanse og erfaring fra norsk sokkel godt posisjonert for oppdrag i det brasilianske markedet.
De siste årene har det vært gjort store petroleumsfunn på brasiliansk sokkel. I størrelse kan funnene sammenliknes med de største funnene på norsk sokkel på 1970 og -80 tallet. Statsoljeselskapet Petrobras har en ambisiøs investeringsstrategi. Dette gjør Brasil til et attraktivt marked for petroleumsindustrien.
Om lag 120 norske selskaper er allerede representert i Brasil, og aktiviteten er økende. Av disse selskapene er rundt to tredeler tilknyttet til olje- og gassvirksomheten. INTSOK, som er opprettet av myndigheter og industri for å bistå petroleumsindustrien med internasjonalisering, er representert i Rio de Janeiro, og jobber i øyeblikket målrettet med en rekke selskaper for å komme inn i det brasilianske markedet.
Gjennom 40 år har norsk petroleumsindustri styrket sin konkurransekraft gjennom å løse stadig mer krevende oppgaver på norsk sokkel og internasjonalt. Norsk petroleumsindustri består av internasjonalt konkurransedyktige selskaper, som leverer teknologisk avanserte produkter og tjenester til norsk sokkel og internasjonale markeder. Norske selskaper er verdensledende på områder som undervannsteknologi, boreutstyr, last-, losse og forankringssystemer. Sektoren har en bredde og dybde som ingen annen næring i Norge. Gjennom sin internasjonalisering får næringen impulser til fortsatt innovasjon og teknologiutvikling.
Norsk petroleumsindustri sysselsetter direkte 130.000 årsverk spredt over hele landet. Internasjonaliseringen av leverandørindustrien har skutt fart i det siste tiåret, ikke minst ved hjelp fra Intsok som døråpner for norske bedrifter. Fra 1995 til 2009 har norsk leverandørindustri mer enn femdoblet sin internasjonale omsetning. Tall fra analysebyrået Menon viser at eksportverdien for 2009 av petroleumsrelaterte varer og tjenester var på omlag 80 milliarder kroner, og salg gjennom datterselskap utenlands var på om lag 38 milliarder kroner.
Stabile og forutsigbare rammebetingelser gjør Brasil og Norge til attraktive petroleumsprovinser. Jeg er optimistisk med hensyn til Brasils muligheter for videre vekst og norsk petroleumsindustris muligheter i landet.
I mai setter jeg kursen til Brasil og åpningen av Peregrino-feltet. Oljefeltet forventes å produsere om lag 100.000 fat per dag. Dette blir Statoils hittil største oppdrag som operatør internasjonalt. Dette er en milepæl, og jeg ser frem til å være med og å møte industrien. Gjennom god ressursforvaltning innenlands, og støtte til internasjonalisering utenlands, bygger regjeringen opp under norsk petroleumsindustri både hjemme og ute. Brasil-strategien representerer ytterligere ett tiltak for tettere energisamarbeid mellom Brasil og Norge.