Historisk arkiv

Norske leverandører bidrar i Mexicogolfen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i BT

Når jeg i dag setter kursen mot Houston, er det blant annet for å snakke på en konferanse om hvilke teknologibehov oljeselskapene forventer å ha i kjølevannet av Macondo-ulykken. Norske selskaper bidrar allerede til å øke sikkerheten og redusere utslipp, skriver statssekretær Per Rune Henriksen i Bergens Tidende.

Innlegg i Bergens Tidende av statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen (Ap), Bergen.

Norsk miljøteknologier blitt en verdifull internasjonal handelsvare. Etter ulykken på oljefeltet Macondo i Mexicogolfen i fjor sommer har norsk offshoreteknologi fått økt oppmerksomhet. USA det nest største markedet for norsk offshoreselskaper. Når jeg i dag setter kursen mot Houston, er det blant annet for å snakke på en konferanse om hvilke teknologibehov oljeselskapene forventer å ha i kjølevannet av Macondo-ulykken. Norske selskaper bidrar allerede til å øke sikkerheten og redusere utslipp. Om lag 30 bedrifter har hatt leveranser som en direkte følge av Macondo-ulykken.
 
Norsk leverandørindustri har 40 års erfaring fra norsk sokkel. Industrien har utviklet stadig mer avansert teknologi og samtidig mer miljøvennlig teknologi. Høy aktivitet, strenge krav til sikkerhet og krevende teknologiske forhold har vært med å drive denne utviklingen fremover.  Teknologien og kompetansen innenfor for ren og sikker oljeproduksjon gjør norsk leverandørindustri til en av de aller mest konkurransedyktige i verden. Dette har resultert i at leverandørindustrien nå er Norges nest største næring og sysselsetter 130.000 personer over hele landet, Norske leverandørbedrifter er verdensledende på områder som undervannsteknologi, boreutstyr, laste-, losse og forankringssystemer.
 
Internasjonalt omsetter leverandørindustrien for 118 milliarder årlig, nesten like mye som på norsk sokkel. 10 av disse milliardene omsettes i Mexicogolfen. Når jeg kommer til Houston, møter jeg et stort norsk offshoremiljø med 140 norske olje- og gassrelaterte bedrifter.
 
Dette gjør Mexicogolfen til et prioritert marked for Intsok. Intsok er en organisasjon opprettet av myndigheter og industri for å bistå petroleumsindustrien med å etablere seg i utlandet. Den årlige Offshore Technology Conference (OTC) blir arrangert i Houston i mai. Dette er verdens største bransjemesse med over 70.000 besøkende. Mer enn 60 norske bedrifter forventes å stille ut på messa i år. Bergen vil, i liket med Stavanger kommune, ha et eget arrangement for den Hordaland-baserte industrien under OTC. Fra Hordaland deltar en næringslivsdelegasjon bestående av ca 50 personer. Blant arrangørene er Norwegian Centre of Expertise (NCE) Subsea fra Bergen. Over et titalls bedrifter fra Hordaland er etablert i Houston. Framo Egineering, Frank Mohn Flatøy og ClampOn er blant disse.
Hvert år tildeles såkalte ”OTC Spotlight Awards” til bedrifter som har fremhevet seg innenfor utvikling av ny teknologi. I 2010 gikk imponerende 5 av 13 priser til norske bedrifter. Jeg har stor tro på at norske bedrifter gjør det bra i år også.
 
Grunnlaget for industriens suksess på internasjonale markeder ligger som nevnt i aktiviteten på norsk sokkel. Regjeringen har nå lagt grunnlaget for fortsatt høy aktivitet her bant annet gjennom å åpne for kunnskapsinnhenting i uåpnede områder utenfor Nordland, konsekvensutredning i tidligere omstridte områder i Barentshavet og tilgang til andre lovende arealer for oljeselskapene i årets utlysningsrunder. Høy aktivitet på norsk sokkel og aktiv innsats i internasjonale markeder, vil være med å skape og sikre kunnskapsarbeidsplasser over hele landet - ikke minst i Hordaland, der vi har 20.000 arbeidsplasser knyttet til denne næringen.