Historisk arkiv

Om vindkraft til havs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Fjordens Tidene 09.05.2011.

Innlegg av politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Fjordens Tidene 09.05.2011.

Innlegg av politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Fjordens Tidene 9. mai 2011 som svar på avisens leder 2. mai 2011.

Om vindkraft til havs

Etter besøket til Statsråd Borten Moe i Måløy 26. april er det overraskende å lese lederen i Fjordens Tidende mandag, der det er tydelig at budskapet om vindkraft til havs ikke har kommet godt nok frem. Senterpartiet og denne regjeringen har en klar politikk for utviklingen av vindkraft til havs.

Det aller viktigste er at vi satser på teknologi- og industriutvikling som skaper grønne arbeidsplasser rundt i landet og som på sikt vil bidra til å redusere kostnadene knyttet til havvind. Vi har firedoblet støtten til umodne teknologier, bygget verdens første flytende havvindmølle, verdens første saltkraftverk og tidevannskraftverk og skal nå bygge verdens største vindturbin utenfor vestlandskysten. Norske forsknings- og industriaktører, slik vi finner blant annet på Måløy, representerer sterke teknologimiljøer, som vi skal leve av i fremtiden.

I tillegg satser vi også på havenergi for fremtidig produksjon av fornybar energi i norske havområder. Ny havenergilov og tilhørende strategi er som nevnt på plass og vurdering av arealer godt i gang. En slik tidlig vurdering av andre relevante samfunns- og miljøinteresser før områder åpnes for søknader vil redusere usikkerheten for aktører og for potensielle konflikter.

Ressurspotensialet til havs er enormt, men storskala utbygging av fornybar energi til havs er for dyrt i Norge i dag. Sånn er det bare. Dette er på grunn av høyere kostnader knyttet til utbygging til havs, behov for videre teknologiutvikling og mulighetene for fornybarutbygging vi fortsatt har på land.  Fortsatt satsing på teknologiutvikling og demonstrasjon er derfor nødvendig for å få ned kostnadene – og her mener Senterpartiet at vi skal ligge i front. Selv om det ligger frem i tid at havvind gir et bidrag til strømmen i norske stikkontakter, foreligger mulighetene for norske forskningsmiljøer teknologi- og leverandørbedrifter her og nå. De har gode forutsetninger for å hevde seg gjennom å utvikle og levere til de nye utbyggingsmarkedene, og som har helt andre behov og forutsetninger enn her i Norge. Dette vil gi både arbeidsplasser, innovasjon og fornybar energi.
 
At et slikt budskap skal gi grunnlag for ledere av den typen vi så i Fjordens Tidende på mandag bør være egnet til å overraske flere enn meg.