Historisk arkiv

Regjeringens tiltak for bedre kraftsituasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Trønder-Avisa, 16.02.2011

Innlegg i Trønder-Avisa den 16. februar 2011 om kraftsituasjonen i Midt-Norge og hva som blir gjort.

Regjeringens tiltak for bedret kraftsituasjon
Av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp)

Kraftsituasjonen og de høye strømprisene som har preget Midt-Norge de siste to vintrene har vært uakseptabel. Regjeringen tar situasjonen på alvor og har iverksatt omfattende langsiktige tiltak for å bedre på forholdene. Tiltak som fortløpende vil gi forbedringer for forbrukere i Midt-Norge og ellers.

Situasjonen vi har hatt hittil i vinter skyldes stor etterspørsel, kaldt vær, lav magasinfylling og lite tilsig til magasinene. Mens det nyttbare tilsiget i fjor var på 100,2 TWh, var forbruket på 128,8 TWh og nettoimport hele 7,5 TWh. De avgjørende tiltakene for å avbøte på denne situasjonen er mer utbygging av nett, produksjon av fornybar energi og energieffektivisering. På alle disse områdene har regjeringen forsterket innsatsen kraftig, og vi vil forsterke den ytterligere i årene som kommer.

Mye er gjort siden forrige vinter i Midt-Norge. Så langt er det rapportert at åtte vannkraftverk ble satt i drift i regionen i 2010, og det ble gitt endelig konsesjon til ti nye vannkraftverk og fire vindkraftverk. Vindkraftprosjektet i Ytre Vikna fikk tildelt om lag 230 mill. kr i støtte, biogassanlegget i Skogn fikk om lag 120 mill. kr. Samtidig ble en ny kraftlinje fra Sverige, Nea-Järpstrømmen, satt i drift. Denne vil bedre tilgangen på strøm fra det nordiske markedet betydelig. Det har også blitt presentert planer for fremdrift på linjen Ørskog-Sogndal, som vil ha stor betydning for kraftsituasjonen i regionen.

I desember ble Norge og Sverige enige om et felles elsertifikatmarked som vil gi 26,4 TWh ny fornybar energi fram til 2020. Dette tilsvarer forbruket til mer enn halvparten av norske husholdninger. Samtidig er bevilgningene til fornybar energi og energieffektivisering tredoblet og saksbehandlingskapasiteten på fornybar energi doblet siden de rødgrønne tok over. Ny nettutbygging er avgjørende for at denne energien skal bli realisert. Oppgradering av strømnettet er også viktig for å nå målet om en lik og forutsigbar strømpris for hele landet. Statnett planlegger å investere 40 milliarder kroner i nettet i de kommende årene.

For å gjøre det enklere å håndtere de økte utgiftene for forbrukerne i dagens situasjon har regjeringen nær tredoblet tilskuddet til husholdningsstøtte fra Enova. Samtidig er bostøtteordningen utvidet for de som sliter mest. Alle husholdninger som mottar bostøtte vil få 2500 kr ekstra utbetalt i mars. Jeg har også oppfordret alle kraftselskaper til å sende ut månedsvise regninger for at kundene kan få en bedre oversikt over strømutgiftene sine.

Den 12. januar ba jeg videre NVE om å sende et forslag på høring om tidligere utrulling av avanserte måle- og styringssystemer enn det som har vært planlagt. Denne form for automatisk strømstyring vil redusere strømutgiftene for folk flest og jeg ønsker å begynne i Midt-Norge.

De store svingningene i strømprisene er uakseptable, men tiltakene for å forhindre dette er ikke gjort over natten. I Norge har det vært mange år med manglende investeringer i infrastruktur og ny fornybar energi. Denne regjeringen har tatt, tar og vil ta kraftfulle grep for å bedre på denne situasjonen.