Historisk arkiv

Tale ved åpningen av Kykkelsrud elvekraftverk i Østfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statsrådens tale under åpningen av nye Kykkelsrud elvekraftverk ved Askim i Østfold, 3.august 2011.

Kjære alle sammen!

Når jeg er her i dag for å åpne det nye elvekraftverket på  Kykkelsrud , er det med blandede følelser. Landet har nettopp opplevd en forferdelig terroraksjon. Jeg og mitt departement ble rammet av bomben i Regjeringskvartalet, med det resultat at kontorene våre er totalskadd. To ansatte ble hardt skadet, hvorav den ene fortsatt er på sykehus.

Angrepet og skytingen på Utøya overskrider det tenkelige. Uskyldige ungdommer på AUFs sommerleir i Norge ble skutt og drept, eller rømte for livet. Vi kan knapt forestille oss det de opplevde. Våre tanker går til dem som overlevde og til alle pårørende, som har mistet sine kjære på brutalt vis. Angrepet på ungdommene på Utøya og bomben i regjeringskvartalet er et angrep på oss alle, på Norge som nasjon. Det er et samlet Norge som står frem. Ikke med ønske om hevn. Men sammen mot vold og terror, for demokrati, fellesskap og medmenneskelighet. Jeg har aldr vært så stolt som nå av å være norsk. Det gir styrke. Og det peker framover.

For akkurat når det ser som mørkest ut, er det nettopp ungdommen, landets statsminister og kongefamilien som viser vei videre. Vi skal møte dette med mer åpenhet, mer demokrati, mer kjærlighet. Jeg er stolt av å være med i regjeringen som ledes av statsminister Jens Stoltenberg. Og jeg er stolt av å lede et departement som allerede dagen etter at det smalt startet opp i nye lokaler. Derfor føler jeg meg trygg på at vi som enkeltmennesker og som nasjon skal klare å komme oss videre, at vi skal klare å hegne om vårt demokrati og vårt åpne samfunn.

Og nettopp derfor er det viktig for meg å være her i dag. Vi gjenopptar vårt demokratiske virke ved å markere åpningen av viktig samfunnsinfrastruktur her i Østfold . La dette være et  bidrag  til å gjenopprette en normal politisk hverdag i vårt demokrati.

Dette nye elvekraftverket på Kykkelsrud har solide aner. Forgjen geren produserte  kraft i 105 år. Den gang  utbyggingen fant sted var forutsetningen at Glommen Tresliberi med  hjelp av tysk kapital skulle nytte kraften både til industri og salg til alminnelig forsyning. Etter noen år overtok Hafslund kraftverket her på Kykkelsrud. Det betyr at selskapet har drevet kraftverk her i om lag  100 år.

Det er også verdt å merke seg at Fellesanlegget Kykkelsrud  Fossumfoss vel er det største kraftanlegget her til lands som ikke er omfattet av hjemfallslovgivningen. Fallene som nyttes til anlegget her på Kykkelsrud ble ervervet få år før den såkalte panikkloven ble vedtatt i 1907. På den annen side er det verdt å merke seg at de offentlige  interesser , og da i særdeleshet Oslo kommune, står sterkt på eiersiden  i Hafslund ASA . Jeg  mener det er viktig at nettopp en kommune som Oslo med svært store oppgaver som skal løses for så mangel innbyggere  har et betydelig eierskap i vannkraftproduksjon .Det har gitt en betydelig avkastning  til kommunen gjennom mange år til nytte for felleskapets interesser.

Dette kraftanlegget er et av de beste eksempler på hva kraftutbygging har betydd for Norges utvikling i forrige århundre. Samtidig er utbygging av fornybar energi  som vannkraft også i årene som kommer av stor betydning for Norge som en ledende energinasjon. Klilmatrusselen gjør det også nødvendig med en global satsing på mer fornybar energi. Mange utviklingsland må satse på  slike energiformer  for å løfte seg videre i årene som kommer.

Når Hafslund nå utvider et eksisterende anlegg for få ut mer effekt, er det et prosjekt helt etter mitt hjerte. Her står vi midt i et utbygget vassdrag der det nå blir en økt kraftproduksjon på om lag 100 GWh/år gjennom en  økt fallutnyttelse på 6 meter . Det tilsvarer forbruket til om lag 5000 husstander. Samtidig økes slukeevnen  og den installerte effekten  tilsvarende.  Vi får på denne måten mer fornybar energi ut av et eksisterende anlegg med minimale miljømessige inngrep .

Jeg merker meg at også dette nye anlegger får navn etter en kvinne som har navnedag på datoen for første rotasjon i kraftverket 11. april. Ylva er et godt navn i den forbindelse  for  et slikt verk som har så sterke aner tilbake og som samtidig skal bety  mye for vår infrastruktur i mange år fremover. Jeg ser derfor frem til nå å få anledning  til å åpne Fellesanlegget Kykkelsrud  Fossumfoss 4 .